Свет

Американци оборили "осмоугаони" летећи објекат у близини војних локација: Можда су и ванземаљци

Ово је четврти летећи објекат који су оборили амерички или канадски авиони овог месеца, Пентагон не искључује умешаност ванземаљаца
Американци оборили "осмоугаони" летећи објекат у близини војних локација: Можда су и ванземаљци© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Америчка војска оборила је у недељу четврти летећи објекат који је примећен изнад северноамеричког ваздушног простора у року од недељу дана. Неидентификована летелица оборена је изнад језера Хјурон у Мичигену, потврдила је гувернерка државе Гречен Витмер.

"Драго ми је да пријавим да је брзо и безбедно уклоњен", рекла је Битмер.

Претпоставља се да је неидентификовани објекат "осмоугаоне структуре" који је летео на великој надморској висини, исти предмет који је у суботу ухватио радар изнад Монтане.

У тренутку када га је погодила ракета ваздух-ваздух коју су лансирали борбени авиони Ф-16, летео је преко региона Великих језера на раздаљини од 20.000 стопа, што је висина која може да представља ризик за цивилне авионе, наводи "Гардијан".

Пентагон је саопштио да се чини да је објекат путовао у близини америчких војних локација и да је представљао претњу за цивилну авијацију, као и да је био потенцијално средство за надзор.

Генерал америчких ваздухопловних снага који надгледа ваздушни простор Северне Америке рекао је да је објекат вероватно пао у канадске воде.

Очекује се да ће војно особље опремљено специјалном ронилачком опремом дизајнираном за екстремно хладне воде језера Хјурон бити брзо распоређено у потрази за деловима уништеног објекта.

За сада нема обавештајних података о томе ко је контролисао структуру нити да ли је она заиста била ангажована у шпијунским активностима.

У питању је четврти неидентификовани летећи објекат који су овог месеца оборили амерички или канадски борбени авиони.

Све је почело 4. фебруара када је кинески балон оборен на обалама Јужне Каролине. Пекинг је саопштио да је летелица коришћена за прикупљање метеоролошких података.

У петак је на обали Аљаске оборен објекат величине малог аутомобила, а онда, дан касније, сличан летећи објекат изнад Јукона у Канади.

Генерал Глен ВанХерк, који има задатак да чува ваздушни простор САД, рекао је у недељу да војска није била у стању да идентификује порекло три најновија објекта.

Рекавши да САД пажљивије проучавају радар од открића кинеског балона, ВанХерк је рекао новинарима да се три најновија објекта називају "објекти, а не балони, с разлогом".

Упитан да ли је искључио ванземаљце, ВанХерк је рекао: "Пустићу обавештајну заједницу и контраобавештајну заједницу да то схвате. Ништа нисам искључио."

Званичник министарства одбране, који је желео да остане анониман, рекао је Ројтерсу да војска није видела никакве доказе да су објекти ванземаљски.

Америчка и канадска војска покушавају да поврате друге летеће објекте који су оборени ове недеље.

Појава неидентификованих летећих објеката подигла је тензије са обе стране границе САД и Канаде, али и на међународном нивоу. Амерички државни секретар Ентони Блинкен одложио је прву посету Пекингу високог америчког дипломате од 2018. године као одговор на упад кинеског балона.

На другом крају света, кинеске власти се припремају да оборе неидентификовани летећи објекат који је примећен на истоку, изнад луке Кингдао.

image
VV inauguration
banner