Свет

Амерички авион оборио још један летећи објекат изнад Канаде

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да су он и председник САД наредили да се обори објекат који је ушао у канадски ваздушни простор, дан након што је други објекат срушен у близини Аљаске
Амерички авион оборио још један летећи објекат изнад Канаде© Tanjug/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP, File

Амерички борбени авион, поступајући према наређењу председника Џозефа Бајдена и канадског премијера Џастина Трудоа, оборио је у суботу још један неидентификовани летећи објекат, рекли су канадски и амерички званичници.

"Наредио сам скидање неидентификованог објекта који је нарушио канадски ваздушни простор", навео је Трудо на Твитеру и додао да је амерички Ф-22 са командом за Баздушно-космичку одбрану Северне Америке (НОРАД), којом заједнички управљају Сједињене Државе и Канада, оборио објекат изнад територије Јукон.

Као и са објектом који је Бајден наредио да се обори у близини Аљаске у петак, званичници су рекли да тек треба да утврде шта је оборено изнад Јукона, који се граничи са Аљаском.

"Канадске снаге ће сада повратити и анализирати олупину објекта", навео је Трудо који се претходно чуо са Бајденом.

Бела кућа је саопштила да су Бајден и Трудо "разговарали о важности проналажења објекта како би се утврдило више детаља о његовој намени или пореклу".

Касно у суботу, Федерална управа за ваздухопловство накратко је затворила област у близини Хавра, Монтана, за ваздушни саобраћај. Агенција је користила сличну терминологију недељу дана раније, непосредно пре него што су Сједињене Државе обориле кинески шпијунски балон код обале Јужне Каролине.

У заједничком саопштењу НОРАД-а и Северне команде САД-а је касније наведено да је НОРАД открио радарску аномалију и послао борбене авионе који, ипак, нису пронашли ништа што би одговарало сигналу са радара. Званичници су признали да би појачана нервоза око "нло" могла да доведе до лажних позитивних резултата, преноси "Њујорк тајмс".

Објекат оборен изнад Јукона примећен је на радару док је пролазио изнад Аљаске касно у петак, рекли су званичници Пентагона. НОРАД је послао америчке борбене авионе, којима су се убрзо придружили и канадски ловци, да га прате.

"Надгледање је настављено и док је објекат прешао у канадски ваздушни простор", рекао је бригадирни генерал Патрик Рајдер, портпарол Пентагона. Авион Ф-22 је оборио објекат изнад канадске територије користећи исту ракету ваздух-ваздух која је коришћена за обарање два претходна летећа објекта, укључујући кинески шпијунски балон недељу дана раније, додао је Рајдер.

Министар одбране Лојд Џ. Остин разговарао је у суботу телефоном са својом канадском колегиницом Анитом Ананд, рекао је Рајдер.

Анад је новинарима рекла да је оборени објекат био цилиндричног облика и мањи од шпијунског балона спуштеног изнад Атлантика претходног викенда.

До скора је, пише "Њујорк тајмс" била реткост да Сједињене Државе обарају неидентификоване летеће објекте. Али тензије у САД су скочиле после открића кинеског балона на америчком небу пре око две недеље, што је навело државног секретара Ентонија Блинкена да откаже планирани пут у Кину.

Док Пекинг наводи да је у питању метеоролошки балон, Вашингтон тврди да је летелица део глобалног надзора осмишљеног да прикупи информације о војним способностима земаља широм света, али и напора Кине да усаврши своју способност прикупљања података о америчким војним базама — за које је највише заинтересована — као и о базама других нација у случају сукоба или пораста тензија.

У петак су амерички званичници саопштили да је војска оборила неидентификовани летећи објекат изнад Арктичког океана у близини Аљаске. Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбедност, рекао је на брифингу за штампу да је објекат оборен "из опреза".

Америчка војска сада ради на проналажењу објекта како би се утврдила његова природа, рекли су званичници Министарства одбране.

image