Србија и Балкан

Загреб затрпан ђубретом: Радници "Чистоће" до даљњег у штрајку (ФОТО)

Незадовољство радника у "Чистоћи" буја већ неко време, пишу загребачки медији
Загреб затрпан ђубретом: Радници "Чистоће" до даљњег у штрајку (ФОТО)© TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Радници загребачког комуналног предузећа "Чистоћа", који су у понедељак започели протест због отказа тројици запослених упозорили су да се блокада наставља до испуњења свих захтева и да неће изаћи на терен.

Смеће из центра главног града Хрватске се не одвози, па је град препун смећа, што се види на фотографијама које објављују загребачки медији.

Из загребачке градске управе поручују да је штрајк радника незаконит, али и да су спремни да разговарају са синдикатима.

Управа загребачког предузећа у понедељак је пристала на пет од 11 захтева радника, али штрајк се наставља јер радници као услов за повратак на посао постављају повећање платног коефицијената – за комуналне раднике на 1,8, а за возаче на 2,4.

Према писању постала "Независне", председница Синдиката "Чистоћа" Загреб Мирјана Калтак изјавила је како је велик број окупљених радника који одбијају кренути на посао предало своје захтеве управи.

"Док нам се то не испуни, сви као један смо одлучили остати ту у кругу подружнице", изјавила је Калтак за "Анадолију".

У седишту "Чистоће" окупили су се радници ноћне и прве смене који одбијају да се врате на посао, потврдила је синдикална представница Калтак која је истакнула како је Управа повукла ванредне отказе уговора о раду те како су тројица радника враћени на посао.

Просечна плата загребачког комуналног радника износи између 660 и 730 евра.

Незадовољство радника у "Чистоћи" буја већ неко време. Незадовољни су висином плате, недостатком људи, мањком опреме, условима рада, али и притисцима којима су као радници изложени откад је на подручју Града Загреба уведено сортирање отпада из домаћинстава, односно од почетка септембра 2022. године.

Према писању загребачких медија, стање са смећем на улицама главног града Хрватске још је подношљиво, но настави ли се штрајк радника, ускоро би градске улице могле постати затрпане плавим и жутим врећицама у које грађани сортирају отпад.

image