Свет

Високи званичник Пентагона у посети Тајвану

Дан након што је председник Бајден изјавио да не жели нови хладни рат с Кином, медији су известили да је заменик помоћника министра одбране за Кину Мајкл Чејс дошао у Тајпеј
Високи званичник Пентагона у посети Тајвану© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

Највиши званичник Пентагона задужен за Кину Мајкл Чејс посетио је Тајван у јеку кризе у односима Сједињених Америчких Држава и Кине око сумњивих балона које су САД обориле изнад своје територије наводећи да се ради о кинеским шпијунским летелицама, пише "Фајненшел тајмс".

Посета високог америчког званичника одбране острву, коју је за британски лист потврдило четворо неименованих извора, прва је од 2019. године када је заменик помоћника министра одбране за источну Азију отишао у Тајпеј и тиме постао највиши званичник Пентагона који је посетио Тајван у последњих 40 година.  

За најновију посету заменика помоћника министра одбране за Кину Чејса у медијима се сазнало само дан након што је амерички председник Џозеф Бајден изјавио да не жели нови хладни рат са Кином и да се чак нада скором разговору са кинеским председником Си Ђинпингом како би извели на чистац "случај балон".

Бајден је америчкој нацији објаснио да су балони које је оборила америчка војска, а за које је Пекинг рекао да су цивилни и метеоролошки, док је Вашингтон упорно инсистирао на њиховој шпијунској мисији, највероватније повезани са приватним компанијама, рекреационим или истраживачким институцијама, проучавањем времена или другим научним истраживањима.

Пентагон је одбио да коментарише посету Тајвану, али наглашавају да "америчка подршка и одбрамбена сарадња са Тајваном остају усклађени са тренутном претњом коју представља Кина".

Портпарол Пентагона потпуковник Мартин Мајнерс истиче да је америчка "преданост Тајвану чврста као стена и доприноси одржавању мира и стабилности у Тајванском мореузу".

Пекинг се противи посетама америчких званичника Тајвану, између осталог и због тога што САД званично подржавају политику "једне Кине" која подразумева да је острво њен неодвојив део и стално упозорава Вашингтон да се не меша у унутрашња питања Кине.

"Кина се строго противи свим формама званичних интеракција и војних контаката између САД и Тајвана", саопштено је из Пекинга као одговор на Чејсову посету.

Из Министарства спољних послова Кине позивају Америку да "престане да се меша у питање Тајвана и да не ствара нове узроке које би могли да доведу до тензија у Тајванском мореузу".

Посета војног званичника долази у осетљивом тренутку у односима две земље у којем амерички државни секретар Ентони Блинкен покушава да се на безбедносној конференцији у Минхену овог викенда састане са кинеским званичником за спољну политику Ванг Јием. Али према изворима ФТ-а, кинески званичник још увек није прихватио позив за сусрет.

Пре три недеље, Блинкен је готово у последњем тренутку отказао посету Пекингу, током које је требало да се састане и са Сијем, због инцидента са балоном.

Тензије су подигнуте и око Тајвана. Недавно је амерички ваздухопловни генерал и високи војни званичник изјавио да верује да ће САД и Кина највероватније заратити 2025. године око Тајвана. Пентагон је тада саопштио да његови ставови не одражавају званичну политику.

САД инсистирају да се америчка политика према Тајвану није променила, али је амерички председник у четири наврата рекао да ће америчка војска интервенисати ако Кина нападне Тајван, подсећа "Фајненшел тајмс".

ФТ је известио прошле године да је адмирал Мајкл Студмен, високи обавештајни званичник у Индо-пацифичкој команди, посетио Тајпеј у време када је Бајден био у посети Токију.

image