Свет

Бајден: Не тражимо нови хладни рат са Кином

Деловаћемо да заштитимо нашу земљу и нећу се извињавати због тога, упозорио је председник САД
Бајден: Не тражимо нови хладни рат са Киномwww.globallookpress.com © Kyle Mazza/Keystone Press Agency

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден обратио се нацији поводом наводног кинеског шпијунског балона и још три објекта која су ове недеље оборили амерички борбени авиони.

"Оборили смо га, шаљући јасну поруку да је кршење суверенитета САД неприхватљиво. Деловаћемо да заштитимо нашу земљу и нећу се извињавати због тога", упозорио је он.

Навео је и да америчке обавештајне службе процењују да су објекти вероватно повезани са приватним компанијама или истраживачким институцијама.

"Да не буде забуне, ако било који предмет представља претњу по безбедност и амерички народ, ја ћу га оборити", поручио је Бајден.

Додао је да нема доказа да је дошло до наглог повећања броја објеката у ваздушном простору САД, већ да је америчка војска олабавила своје радарске контроле.

Бајден је нагласио да очекује да ће разговарати са кинеским председником Си Ђинпингом.

"Ми тражимо конкуренцију, а не сукоб са Кином. Не тражимо нови хладни рат", нагласио је амерички председник.

Он је напоменуо да очекује наставак сарадње са Кином, као што су радили у протекле две недеље, те додао да ће америчке дипломате остати у контакту са кинеским колегама.

Такође је нагласио да ће у неком тренутку разговарати са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Портпарол кинеског министарства спољних послова раније је рекао да Сједињене Државе воде "највећу шпијунску мрежу на свету" и оптужио Белу кућу да је од прошле године илегално послала 10 балона у кинески ваздушни простор.

Бајден је рекао да ће правила за обарање неидентификованих објеката остати поверљива, те је своје људе позвао да смисле "строжа правила" како да се носе са будућим инцидентима који укључују неидентификоване летеће објекте.

Бајден је сугерисао да најновији објекти нису били део страног шпијунског програма.

"Три балона највероватније су повезани са приватним компанијама, рекреационим или истраживачким институцијама, проучавањем времена или другим научним истраживањима“, закључио је Бајден.

image