Свет

Представник Белорусије у УН: Меркел, Оланд и Порошенко да одговарају за Минске споразуме

Због чега ћутите, упитао је Рибаков чланове Савета безбедности УН
Представник Белорусије у УН: Меркел, Оланд и Порошенко да одговарају за Минске споразумеwww.globallookpress.com © Sergii Kharchenko/ZUMAPRESS.com

Стални представник Белорусије при Уједињеним нацијама Валентин Рибаков позвао је чланове Савета безбедности УН да од бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег председника Француске и Украјине, Франсоа Оланда и Петра Порошенка затраже да поднесу извештај о испуњавању Минских споразума.

"Због чега садашњи Савет безбедности не би дао одговарајућу оцену таквих добровољних признања? Имате за то сва могућа овлашћења. Због чега ћутите", упитао је Рибаков.

Додао је да би испуњавање Минских споразума, потписаних у фебруару 2015. године, могло да буе тема предстојеће обновљене ванредне сесије Генералне скупштине УН или нове седнице Савета безбедности УН, на које би могли бити позвани учесници преговора, како би поднели извештаје.

"Они ће ионако морати да одговарају за то. Ако не пред реалним судом или трибуналом, онда пред судом историје", поручио је Рибаков.

Актуелни председник Украјине Владимир Зеленски је раније у интервјуу за немачки лист "Шпигл" признао да је бившој немачкој канцеларки и француском председнику рекао да не планира да испуњава одредбе Минских споразума.

Пре тога је Меркелова изјавила да су Мински споразуми били покушај да се "купи време за Украјину" како би ојачала, а то је потом потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд.

Њих двоје су учествовали на самиту "нормандијске четворке", заједно са председником Русије Владимиром Путином и бившим украјинским председником Петром Порошенком 22. фебруара 2015. године. На том састанку био је усаглашен комплекс мера за испуњавање Минских споразума.

image
VV inauguration
banner