Свет

Пољски премијер захтева: Украјина што пре да уђе у ЕУ

Према Матеушу Моравјецком, идеално је да Украјина добије "убразани пријем", јер она није "обичан кандидат"
Пољски премијер захтева:  Украјина што пре да уђе у ЕУwww.globallookpress.com © Andrzej Lange/Polska Agencja Prasowa

Украјини треба дати ексклузивне услове и посебне преговоре за придруживање Европској унији, уверава пољски премијер Матеуш Моравјецки који истиче и да "не можемо дозволити овој земљи да преговара као обичан кандидат за ЕУ". 

Овај, што би Моравјецки рекао- "необични" кандидат требало би, дакле, да добије убрзани пријем у ЕУ, јер како он наводи, "нама је потребно да Украјина буде део ЕУ и НАТО", и то "што пре то боље".

"Не можемо да оно што се дешава у Украјини повезујемо са нормалним или готово нормалним путем приступања у ЕУ. Морамо да променимо скоро све у Европи и да за Украјину створимо нови процес. Брзи пут је синоним за то, али нисам сигуран како би приступање Украјине ЕУ под посебним условима требало да изгледа", закључио је он, преносе "РИА Новости".

Украјински председник Владимир Зеленски је 28. фебруара прошле године потписао захтев за приступање Украјине ЕУ, а затим су шефови држава и влада Европске уније 23. јуна одобрили да се Украјини и Молдавији да статус кандидата.

Међутим, да би започеле преговоре, земље треба да испуне низ услова, укључујући спровођење реформи и јачање борбе против корупције.

Добијање статуса кандидата, дакле, почетак је прилично дугог пута ка придруживању ЕУ. 

Турска је у статусу кандидата од 1999, Северна Македонија од 2005, Црна Гора од 2010, а Србија од 2012. Хрватска је последња која је приступила ЕУ 2013, након процеса који је трајао десет година.

image
VV inauguration
banner