Свет

Турска две недеље касније: Мрачан призор са гробља (ФОТО)

Одвојено је гробно место за десет хиљада гробова, а према речима сниматеља РТ-ја који се јавио са лица места, тек након призора непрегледних гробова и небројених лешева схватате колика се трагедија десила и колики је број жртава
Турска две недеље касније: Мрачан призор са гробља (ФОТО)© РТ

Читавим хоризонтом поглед пада на непрегледно гробље. Аутомобили непрестано довозе нове лешеве. Сваког минута долази нови аутомобил из којег се истоварује неколико врећа. Све је као на траци, описао је сниматељ РТ мрачну скицу са турског гробља на коме се сахрањују жртве земљотреса који је 6. фебруара задесио Турску и Сирију.

Гробље које је посетио се налази 20 километара јужно од Кархаманмараса. Турска је одвојила гробно место за десет хиљада гробова. "Читавим хоризонтом поглед пада на непрегледно гробље. Тако то изгледа", пренео је сниматељ РТ.

"Аутомобили са лешевима долазе и долазе. Сваког минута долази нови аутомобил из којег се истоварује неколико врећа. Све је као на траци", посведочио он.

Према речима сведока страшног призора, нема времена за идентификацију тела, јер она почињу да се распадају, а мирис трулежи шири се свуда около. Процедура није ни мало лака, не могу сва тела да се оперу пре полагања у гроб, јер нису сва тела сачувана у целости.

Како би се сачувао идентитет лешева, са прстију се узима отисак и ДНК, лешевима и гробовима се додељује број.

"Тела ће бити идентификована касније. Не постоји други начин за то. Превише је мртвих, све је као на траци", рекао је сниматељ РТ-ја.

Много људи је укључено и помаже да се посмртни остаци достојно сахране, услови нису нимало лаки, мирис смрти је јак и за многе неиздржив, посведочио је он.

"Ужас. Ковчези, цела планина је у гробљу", пренео је.

Према његовим речима, тек након призора непрегледних гробова и небројених лешева схватате колика се трагедија десила и колики је број жртава.

"Сви они призори рушевина су недовољни. Људи су страдали", рекао је.

Више од 45.000 људи је погинуло у земљотресу који је 12 дана погодио Турску и Сирију, а очекује се да ће се број жртава повећавати јер се многи и даље воде као нестали. Застрашујуће слике и снимци су дошли до сваког од нас.

Храбри спасиоци из разних земаља похитали су да помогну турским и сиријским екипама у рашчишћавању рушевина и тражењу оних који су остали испод рушевина. Сваким даном је мања шанса за њиховим преживљавањем, зато се ради даноноћно.

Сведоци смо да емпатија није нестала и да је потреба да се помогне оном ко је у невољи јача од политике. Тако је Грчка, која је са Турском пре две деценије била на ивици сукоба, и која је и данас у сукобу око територијалних вода у Егејском мору, међу првима понудила помоћ Турској. А Италија је прекршила америчке санкције, и послала авион помоћи за Сирију.

image