Свет

Чудо у Турској: Дечак извучен жив испод рушевина 11 дана после земљотреса (ВИДЕО)

Дванаестогодишњи Осман Халебија пронађен је жив у рушевинама зграде у Антакији у покрајини Хатај
Чудо у Турској: Дечак извучен жив испод рушевина 11 дана после земљотреса (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Boris Roessler

У Турској се догодило још једно чудо, након што је из рушевина зграде у Антакији у покрајини Хатај спашен дечак (12), 260 сати након разорних земљотреса који су у понедељак прошле седмице погодили јужне делове Турске, јавља агенција Анадолија.

Тимови за потрагу и спасавање су испод рушевине зграде у четврти Екинци спасили дечака Османа Халебију, страног држављанина. Он је извучен жив из рушевине 260 сати, односно скоро 11 дана након разорних земљотреса.

Након акције спасавања малишан је превезен колима хитне помоћи у болницу.

Нешто раније Анадолија је објавила да је у покрајини Караманмараш извучена жена (42), која је преживела 257 часова испод рушевина.

Према најновијим подацима, у разорном земљотресу у Турској је погинуло 38.044 људи, док укупан број страдалих у Турској и Сирији прелази 42.000.

Спасилачки тимови МУП-а враћају се у Србију

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије завршили су активности спасавања и враћају се данас у Србију, а у Палати "Србија" биће организован свечани дочек.

Како се наводи у саопштењу МУП-а, током претходних дана српски тим непрекидно је учествовао у акцијама проналажења, спасавања и извлачења настрадалих из рушевина, пружао подршку локалним, али и другим тимовима на терену.

"Током свог ангажовања, српски спасилачки тимови спасили су три особе, једну 17-годишњу девојку након 108 сати пронашао је и извукао из рушевина наш тим, као и два лица која су лоцирали помоћу специјалне опреме и уз помоћ пса Зигија, који је умногоме допринео целој акцији спасавања. Нажалост, припадници Специјалистичког тима пронашли су и тела 23 особе", каже се у саопштењу МУП-а. 

Нови земљотрес у Румунији

Румунију је данас погодио земљотрес магнитуде 4,3 Рихтера, а епицентар потреса је био веома близу границе са Србијом.

Током последњих неколико дана, Румунију је погодила серија земљотреса од којих је најјачи био 5,2 степена Рихтерове скале.

image
VV inauguration
banner