Свет

Немачки министар: Могуће затварање болница због енергетске кризе

Министар здравља Карл Лаутербах упозорио да ће болнице у наредном периоду бити у специфичној ситуацији
Немачки министар: Могуће затварање болница због енергетске кризе© Unsplash

Немачки министар здравља Карл Лаутербах упозорио је да би тренутна енергетска криза и висока инфлација могле довести до затварања болница у Немачкој у блиској будућности, пренео је ТВ канал АРД.

"Болнице ће у наредном периоду бити у специфичној ситуацији. Ако не реагујемо брзо и заиста радикално, биће затварања", рекао је Лаутербах.

Он је најавио да ће у уторак разговарати са немачким министром финансија Кристијаном Линднером о повећању државне помоћи за здравствени сектор.

Истовремено, шеф Министарства здравља био је скептичан према стварању посебног фонда за болнице, сличног ономе што постоји за модернизацију Бундесвера.

"Не можемо да оснивамо одвојене специјалне фондове за сваки регион", нагласио је министар здравља Немачке.

Савезни завод за статистику саопштио је раније да је инфлација у септембру у Немачкој достигла рекордних десет одсто. Енергетска криза у ЕУ се погоршала почетком јула, када су настали први прекиди у испоруци гаса из Русије.

Након тога, Европска комисија позвала је земље ЕУ да се припреме за потпуни прекид испоруке гаса из Руске Федерације и спроведу план да се добровољно смањи његова потрошња у државама заједнице за 15 одсто од 1. августа 2022. до 31. марта 2023. године.

image
VV inauguration
banner