Русија

Захарова: Упркос антируској политици Молдавије, Русија је спремна да сарађује

Политички правац молдавских власти не одговара интересима грађана, али Москва и даље остаје отворена за развој билатералних односа
Захарова: Упркос антируској политици Молдавије, Русија је спремна да сарађује© Tanjug/ AP Photo/Aurel Obreja

Однос Кишињева према Москви се неће променити након формирања нове владе, али Русија остаје отворена за развој билатералне сарадње у корист грађана два народа, изјавила је у портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Молдавски парламент је у четвртак одобрио нову владу коју води бивши министар унутрашњих послова Дорин Речен. Говорећи о приоритетима свог кабинета у парламенту, нови премијер је помињао наводне хибридне нападе Русије на Молдавију, "неефикасност Заједнице независних држава" као и потребу да се смањи руско војно присуство у Придњестровљу, а о дијалогу са Русијом није било ни речи.

"Помно смо пратили формирање нове владе Републике Молдавије. Приметили смо да је процес праћен невиђеним интензивирањем антируске реторике званичног Кишињева на основу непоткрепљених информација о извесном руском плану за дестабилизацију ситуације у земљи, коју је добио из Кијева. Уверени смо да нико од здравих људи у Молдавији није поверовао у још једну лаж у низу лажи која се сервира", рекла је Захарова у саопштењу објављеном на сајту руског Министарства спољних послова.

"Ако погледате нови састав кабинета министара Молдавије, постаје јасно да су промене у њему минималне. Једанаест од његових петнаест чланова задржало је своје функције и мала је вероватноћа да ће се курс Кишињева према Русији променити, нажалост", додала је руска званичница.

Захарова је нагласила да је Москва више пута истицала да прозападни лидери садашњег руководства Молдавије самоуверено воде земљу путем Украјине и балтичких држава.

"Користе се исти шаблони – забрана медија, прогон политичких противника, ограничавање обима употребе руског језика, покушаји фалсификовања наше заједничке историје, вештачко ограничавање политичких, трговинских, економских и хуманитарних контаката са Русијом, одступање од неутралног статуса, који је кључ суверенитета, стабилности и безбедности републике. Овакав политички правац молдавских власти не одговара интересима наших народа", рекла Захарова.

Упркос свему, нагласила је да руска страна остаје отворена за развој конструктивних и прагматичних билатералних односа у корист грађана Русије и Молдавије.

image
VV inauguration
banner