Свет

Бајден напустио Кијев: Обећао војну помоћ од 500 милиона долара и ХИМАРС ракетне системе (ВИДЕО)

Амерички председник поручио да не жели да постоје сумње у подршку САД Украјини и да је 50 земаља широм света помогло Кијеву да се одбрани
Бајден напустио Кијев: Обећао војну помоћ од 500 милиона долара и  ХИМАРС ракетне системе (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден неочекивано је посетио Кијев где се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским, којем је обећао да ће Украјина добити нови пакет војне помоћи од 500 милиона долара и ракетне системе ХИМАРС, преносе украјински медији.

Бајден је рекао да не жели да постоје било какве сумње у подршку САД Украјини и да је 50 земаља широм света помогло Кијеву.

"Ујединили смо земље под једном заставом против Русије. Заједно смо испоручили 700 тенкова, хиљаде борбених возила, хиљаду артиљеријских система, више од два милиона муниције, 50 МЛРС и ПВО система. Све за заштиту Украјине. Али то није ништа у поређењу са милијардама долара које смо данас објавили", поручио је Бајден".

Он је оценио је да годину дана након почека Специјалне војне операције, "Путинов освајачки рат пропада".

"Председник Русије Владимир Путин је мислио да је Украјина слаба, а да је Запад подељен. Мислио је да ће бити упорнији од нас, али не верујем да сада тако мисли. Апсолутно није био у праву. Годину дана касније, докази су овде у овој соби, где стојимо заједно", рекао је Бајден током заједничке конференције са Зеленским.

Како наводи Си-Ен-Ен, Бајденова посета је, која је прва од почетка Специјалне војне операције, симболична, са намером да се покаже дугорочна америчка подршка украјинском народу.

Бајден се присетио и како су он и Зеленски тада разговарали телефоном "када су руски авиони били у ваздуху, а тенкови прелазили украјинску границу".

"Владимире, сећам се, рекли сте ми да можете чути експлозије у позадини, то никад нећу заборавити", рекао је Бајден обраћајући се украјинском колеги.

Амерички председник је истакао да је тада Зеленски изјавио да ће се свет променити и да му је поручио да окупи светске лидере и тражи помоћ за Украјину.

"Рекли сте ми да нисте сигурни да ћемо моћи уопште да причамо опет. Те мрачне ноћи пре годину дана, свет се буквално припремао за пад Kијева, а можда чак и за крај Украјине", напоменуо је Бајден.

Амерички председник изјавио је да је годину дана касније, Kијев опстао.

"Украјина стоји чврсто. Демократија такође. Американци су уз вас и свет је уз вас", изјавио је Бајден и додао да му је Kијев у срцу.

Бајден је у Kијеву провео око пет сати, а отишао је у раним поподневним часовима.

Зеленски: Бајденова посета најважнија у историји односа САД и Украјине

Зеленски  је Бајденову посету назвао "најважнијом у историји односа између САД и Украјине, додавши да су разговори били изузетно важни и корисни".

"Резултати ових преговора видеће се на бојном пољу", рекао је украјински председник.

Састанак је одржан у Михајловском сабору у центру града који је од јутрос затворен за саобраћај.

Са Бајденом је у Кијев стигао и саветник за националну безбедност Џон Саливен.

Амбасадор Украјине у Израелу Јевген Корнијчук рекао је да је израелска парламентарна делегација стигла у Кијев, на челу са шефом Одбора за одбрану и међународну политику.

Долазак делегације у Кијев потврдио је амбасадор Израела у Украјини Мајкл Бродски, који је објавио слику на Твитеру.

У међувремену, у целој Украјини је објављена ваздушна опасност.

image