Свет

Пољска затвара границу са Белорусијом? Дочекују Бајдена и позивају на слање борбених авиона Украјини

Не треба да буде ограничења када је у питању слање оружја Украјини, каже заменик министра спољних послова Павел Јаблонски
Пољска затвара границу са Белорусијом? Дочекују Бајдена и позивају на слање борбених авиона УкрајиниGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Пољско Министарство спољних послова позвало је на снабдевање Кијева не само одбрамбеним, већ и офанзивним оружјем, без обзира на то ког су домета ракете, изјавио је заменик министра спољних послова Павел Јаблонски.

"Не треба да буде никаквих ограничења, типа ово нећемо да дамо, јер је сувише велики домет ракете, или овакво наоружање можемо, а онакво не можемо да шаљемо", казао је Јаблонски.

Нагласио је да ће Пољска током посете председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена Варшави покренути и тему слања борбених авиона у Кијев.

Он је, такође, поручио да је та држава спремна да потпуно затвори саобраћај преко границе са Белорусијом.

"Ако постоји таква потреба, посебно мотивисана безбедносним питањима, онда смо сигурно спремни. Међутим, то ћемо анализирати како се буду развијали догађаји", рекао је Јаблонски одговарајући на питање да ли је Пољска спремна да потпуно затвори границу са Белорусијом.

Притом, он негира да су одлуке о затварању граница политички мотивисане.

"Ми не доносимо такве одлуке ослањајући се само на политичке факторе. Ми схватамо да постоје превозници и роба која се може превозити преко границе и они то користе. Али ако наше анализе покажу да постоји све већа опасност по безбедност, онда се такве одлуке могу донети", изјавио је заменик министра.

Раније су пољске власти одлучиле да ограниче кретање камиона на последњем радном пункту на граници са Белорусијом. Ред камиона на једином функционалном пункту за тешке камионе на граници између две државе је 20. фебруара достигао 60 километара на пољској страни.

image