Свет

Бајден започео званичну посету Пољској: Са НАТО савезницима о подршци Украјини

Стејт департмент је за време Бајденове посете Кијеву објавио да ће уложити додатних 460 милиона долара за помоћ Украјини
Бајден започео званичну посету Пољској: Са НАТО савезницима о подршци Украјини© Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci, Pool

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден данас је у посети Варшави где ће се састати са лидерима НАТО-а и поновити да држава коју предводи у потпуности стоји уз Украјину пред годишњицу почетка руске Специјалне војне операције.

Бајден је у пољску престоницу стигао јуче, након посете Кијеву, где се сусрео са украјинским председником Владимиром Зеленским, који тражи додатне количине оружја од САД.

Бајден се сусрео са председником Пољске Анджејем Дудом како би разговарали о колективним напорима за подршку Украјини, пише Ројтерс. Увече ће одржати говор о томе како су САД помогле да се "свет окупи да подржи Украјину док рат улази у другу годину и не види му се крај", наводи британска агенција.

"Председник Бајден ће јасно ставити до знања да ће САД наставити да стоје уз Украјину, као што сте га чули много пута, а поновиће то колико год пута буде било потребно", рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Пољска ће током Бајденове посете покренути тему слања борбених авиона у Кијев, изјавио је заменик министра спољних послова Павел Јаблонски.

Пре него што сутра оде из Варшаве за Вашингтон, Бајден ће се састати са лидерима Букурештанске деветке (Б9), организације која окупља земље источног крила НАТО-а, како би потврдио непоколебљиву подршку њиховој безбедности.

Стејт департмент је за време Бајденове посете Кијеву објавио да ће уложити додатних 460 милиона долара за помоћ Украјини. Најављене су и нове санкције против појединаца и компанија из Русије.

Када је у питању наоружање, Бајден тек треба да да сагласност за слање борбених авиона у Украјину које Зеленски тражи. Амерички лидер је недавно одбио тај захтев, али поједини званичници из Вашингтона тврде да би он ипак могао да испуни жеље Кијева.

Званичници администрације америчког председника рекли су након Минхенске безбедоносне конференције да би САД требало да се усредсреде на обезбеђивање оружја које се може одмах употребити на бојном пољу, а не на борбене авионе који захтевају опсежну обуку.

Међутим, нису категорички искључили опцију слања авиона Ф-16 Кијеву.

image