Свет

Мелони стигла у Кијев, састаје се са Зеленским

Италија би могла да пошаље Кијеву борбене авионе
Мелони стигла у Кијев, састаје се са Зеленскимwww.globallookpress.com © IMAGO/DAMIAN BURZYKOWSKI

Премијерка Италије Ђорђа Мелони у посети је Кијеву, где ће се у току дана састати са председником Украјине Владимиром Зеленским.

Након што је возом стигла у украјинску престоницу Мелони је рекла да је почаствована и да је дошла како би поновила подршку своје владе Кијеву и из прве руке видела каква је помоћ потребна украјинском народу.

"Мислим да је моја дужност да будем овде да поновим став италијанске владе, а можда и да лично разумем шта је потребно народу који се бори за своју слободу. Увек је другачије када ствари видите својим очима и мислим да ова посета помаже и италијанском народу да то разуме. Радознала сам и одлучна да сазнам шта овом народу треба", навела је премијерка Италије, јавља агенција АНСА.

Мелони је обишла Бучу и становницима тог града поручила да "нису сами".

"Можете рачунати на Италију. Били смо уз вас од почетка и бићемо до краја, имате нашу пуну подршку. Борићемо се за вас и вашу слободу", поручила је украјинским званичницима у Бучи.

Локални званичници су Мелони поклонили орден од искоришћених метака са натписом - "Град није освојен".

Мелони, која је прошлог октобра положила заклетву као прва жена премијер Италије, наставила је политику свог претходника Марија Драгија, непоколебљиве подршке Кијеву и слања војне помоћи. Очекује се да ће сличне поруке Зеленском упутити и данас. 

Посета премијерке Италије Кијеву уследила је након критика на рачун Зеленског које је изнео Силвио Берлускони, бивши премијер и лидер конзервативне партије "Форца Италија", која је део владајуће коалиције у земљи. Он је недавно рекао да не би тражио састанак са Владимиром Зеленским да је и даље на челу владе, јер је "украјински председник крив за сукоб са Русијом".

Кабинет премијерке након тога је саопштио да је подршка италијанске владе Украјини "чврста, као што је јасно наведено у програму и што је потврђено у свим парламентарним гласовима већине која подржава извршну власт".

"Република" је јуче јавила да би Италија могла да пошаље Украјини пет борбених авиона типа "торнадо", као и авионе "АМX", а Рим би, после тога, могао да пошаље и додатне борбене летелице.

Услов да Италија испоручи Украјини авионе је да не буде прва на листи земаља која ће то урадити.

image
VV inauguration
banner