Свет

Почела НАТО вежба у Белгији: Одбрана чланица нуклеарним оружјем

Из Алијансе поручили да су двонедељне војне вежбе рутинске и да нису повезане с актуелним светским дешавањима
Почела НАТО вежба у Белгији:  Одбрана чланица нуклеарним оружјем© Pixabay

У Белгији данас почиње годишња нуклеарна вежба НАТО-а под именом "Постојано поподне", која има за циљ да покаже како савезници бране територије држава чланица нуклеарним оружјем.

У вежби учествује 60 авиона из 15 земаља који ће летети изнад Белгије и Северног мора, а ради се о дуго планираној вежби која се редовно одржава, сваке године у другој држави чланици.

Укључени су борбени авиони четврте и пете генерације, као и осматрачке летелице и танкери, саопштио је НАТО.

Како је НАТО саопштио, маневри ће се одвијати изнад територије северозападне Европе. Такође, из Алијансе су рекли да су војне вежбе, које ће трајати до 30. октобра, рутинске, да се понављају, те да нису повезане с било каквим актуелним светским дешавањима, као и да се неће користити борбено оружје.

"Ове вежбе помажу у осигуравању безбедности, поузданости и ефикасности средстава за нуклеарно одвраћање НАТО-а", саопштила је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг током говора 11. октобра скренуо је пажњу на "прикривене нуклеарне претње" које наводно долазе из Русије. Даље, одбацио је сугестије да ће ове вежбе допринети ескалацији сукоба између блока и Руске Федерације.

"Сада је време да будемо чврсти и да јасно ставимо до знања да НАТО постоји да штити и брани све савезнике... Мислим да би то био веома погрешан сигнал ако бисмо одједном отказали редовне и дуго планиране вежбе. Категорички погрешан сигнал", рекао је генерални секретар.

Вашингтон тврди да се вежбе одвијају далеко од руских граница

Рутинску природу вежби наглашавају и из Сједињених Држава. Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће, каже да се маневри стратешких снага НАТО-а одржавају сваке године, и додаје да ће се "Постојано поподне" одвијати далеко од Русије – на удаљености од око 1.000 колометара.

Међутим, Кирби је устврдио да Руска Федерација такође планира да у наредним данима изведе вежбе међу сопственим нуклеарним снагама, што су представници западног естаблишмента, у светлу садашњих прилика између Русије и Украјине, назвали "неодговорним потезом".

Треба напоменути да док руководства НАТО-а и САД садашње нуклеарне вежбе називају обичним догађајем, шеф пољског Министарства одбране Маријуш Блажак не крије антируску оријентацију.

"Знамо да Путин користи претње у вези с могућом употребом нуклеарног оружја. Дакле, одговор Северноатлантске алијансе је вежба с коришћењем једног од многих адута – адута у виду присуства нуклеарног оружја", цитира "РИА Новости" Блажака који је разговарао с новинарима 13. октобра након састанка министара одбране НАТО-а.

Одговор из Москве

Званична Москва је свесна да се ради о регуларним маневрима, али упозорава да упркос рутинској природи стартних вежби, оне у садашњим условима могу постати још један корак Запада ка ескалацији ситуације.

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков нагласио је да не треба потцењивати значај ових вежби, посебно у светлу "агресивне нуклеарне реторике коју Русија чује од западних противника", али и приметио да су нуклеарни маневри НАТО-а у супротности са Споразумом о неширењу нуклеарног оружја.

"Мислим на заједничке нуклеарне мисије земаља НАТО-а, у којима је особље ненуклеарних држава укључено у активности обуке с нуклеарним оружјем", прецизирао је Рјабков.

Подсетимо, НАТО има статус нуклеарног војнополитичког блока и остаће нуклеарни савез све док постоји нуклеарно оружје.

НАТО вежбе као део хибридне офанзиве на Русију

Шеф Бироа за војнополитичку анализу Александар Михајлов рекао је у интервјуу за РТ да се садашње вежбе уклапају у западни концепт хибридног напада на Русију.

"Ови маневри, који ће се одвијати хиљаду километара од граница Русије, осмишљени су да нас узнемире. Уосталом, међународна реторика подигнута је на виши ниво с обзиром на украјински проблем. Управо Запад преко својих медија покушава да убеди свет да ће Русија употребити своје тактичко нуклеарно оружје. Покушавају да испровоцирају Москву, јер заиста желе да она учини овај корак", објаснио је експерт.

Слично мисли и Константин Блохин из Центра за безбедносне студије Руске академије наука. Он сматра да су маневри чисто антируски, упркос супротним изјавама Запада.

"Мислим да ће ово бити својеврсна кулминација нуклеарне хистерије коју су западни медији развили на сугестију Сједињених Држава о руској наводно могућој употреби тактичког наоружања. Ови маневри су демонстрација снаге и покушај психолошког притиска на Руску Федерацију", рекао је Блохин за РТ.

"Алијанса није заинтересована за деескалацију, тако да од ње не треба очекивати гестове добре воље. Напротив, сада је њен задатак да притиска Руску Федерацију не би ли је уплашила и натерала да размишља о завршетку специјалне војне операције у Украјини. Иако су сви свесни да је мало вероватно да ће Алијанса употребити нуклеарно оружје у одбрани Кијева. На крају крајева, ово би изазвало трећи светски рат, дакле последњи сукоб за човечанство", додао је Блохин.

Александар Михајлов закључује тиме да западне вежбе не би требало да забрину Русију ако се има у виду да је ова држава данас на врхунцу своје војне снаге, али и да не искључује могућност мањих провокација.

image