Свет

Москва подржала план Пекинга: Отворени смо за постизање циљева војне операције дипломатским путем

Министарство спољних послова саопштило је да је Русија посвећена принципима поштовања Повеље УН, норми међународног права, укључујући и хуманитарно право
Москва подржала план Пекинга: Отворени смо за постизање циљева војне операције дипломатским путемwww.globallookpress.com © Vlad Karkov/Keystone Press Agency

Москва високо цени искрену жељу кинеских пријатеља да допринесу мирном решавању сукоба у Украјини, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

"Делимо ставове Пекинга. Посвећени смо принципима поштовања Повеље УН, норми међународног права, укључујући хуманитарно право, недељивости безбедности, према којој безбедност једне земље не би требало да се јача науштрб безбедности друге, што је примењиво и на безбедност одређених група земаља", наводи се у саопштењу.

Како напомињу у министарству, Русија подржава став Кине и сматра незаконитим све рестриктивне мере које Савет безбедности УН није одобрио, преносе "РИА Новости".

"Ово је сиров инструмент нелојалне конкуренције и економског ратовања", истакли су у Министарству спољних послова.

Из Министарства је поручено да је Москва отворена за постизање свих циљева специјалне операције дипломатским путем, а Запад је позван да престане са испоручивањем оружја и слањем плаћеника у Украјину.

Уз то, из министарства су позвали украјинске власти да се врате ванблоковском статусу земље и признају нове територијалне реалности.

Осим тога, Русија позива да се грађанима Украјине, укључујући становништво које говори руски и представнике националних мањина, гарантују сва неотуђива права, укључујући и право на употребу матерњег језика.

Како наглашавају у Министарству спољних послова, главна препрека за постизање мира сада је одбијање кијевског режима да "преговара са Владимиром Путином". Министарство је такође подсетило да је у априлу прошле године Украјина сама прекинула мировни дијалог који је она покренула.

Овакав став изнео је и стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја истичући да ниједна друга опција није прихватљива, пренео је ТАСС.

"У више наврата смо навели да смо спремни за разговоре о томе како би се циљ наше специјалне војне операције могао постићи мирним средствима. Наравно, друга сценарија нећемо ни разматрати", рекао је Небензја. 

План, објављен јутрос на сајту кинеског министарства спољних послова, има 12 тачака. Међу њима су позиви на прекид непријатељстава, наставак преговора, напуштање хладноратовског менталитета, смањење стратешких ризика и поштовање суверенитета свих земаља.

Одвојено, говори се о превазилажењу хуманитарне кризе, имплементацији житног договора, реконструкцији Украјине и обезбеђивању безбедности нуклеарних електрана. Сама Кина је изразила спремност да ради са међународном заједницом и игра конструктивну улогу у решавању сукоба.

Док Запад константно форсира причу да Украјина мора да победи Русију на бојном пољу, због чега Кијеву шаљу војну помоћ вредну милијарде долара, Москва упозорава да војна помоћ ништа суштински неће решити, већ ће само продужити патње украјинског народа.

image
VV inauguration
banner