Свет

Председник Чешке: Украјина би могла да одустане од бивших територија

Повратак свих бивших територија Украјине могао би да кошта превише и однесе велики број људских живота. На Украјини је да процени шта је права одлука, поручују из Прага
Председник Чешке: Украјина би могла да одустане од бивших територијаwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Председник Чешке Петр Павел изјавио је данас да би на Западу и у Кијеву требало да буду спремни на све могуће сценарије који би могли уследити као последица актуелног конфликта у Украјини.

Он је подсетио да се Чешка, као и остале западне земље, залаже за то да Кијев превагне и победи Москву, али је он уједно и један од ретких лидера, ако не и једини, који је јавно изнео став да не би требало искључити ни сценарио при којем би се власти у Кијеву свесно "одрекле" територија које су припојене Русији. 

Ово би, како је објаснио, могло да се деси у случају да народ и власт Украјине схвате да "би корист коју би добили повратком свих пређашњих територија била мања од цене коју би за то морали да плате".

Повратак свих бивших територија Украјине би, како је казао, могао да однесе превише људских живота. 

Ипак, Павел је био опрезан, те је истакао и да његов предлог не значи да би Кијев требало да послуша оно што он каже, јер овакву и све друге сличне одлуке може донети само Влада Украјине. 

"Много је лакше поручити Украјинцима да треба да се боре 'до последње капи крви'. То не звучи лоше, али то није моја крв, већ ваша. Због тога и кажем да само ви треба да одлучите како ћете", закључио је председник Чешке.  

image