Свет

Чешка признала: Послали смо 89 тенкова Украјини

Председник Пољске Анджеј Дуда предложио је Бајдену да Сједињене Америчке Државе на територији Пољске разместе америчко наоружање
Чешка признала: Послали смо 89 тенкова Украјиниwww.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Чешка је Украјини испоручила на стотину комада тешке војне опреме током прошле године, укључујући 89 тенкова, изјавио је данас чешки премијер Петр Фијала. 

Он је поручио и да ће наставити да подржава напоре за помоћ Кијеву, а након састанка земаља источног крила НАТО-а са америчким председником Џозефом Бајденом у Варшави, додао је да ће Алијанса "бранити сваки педаљ земаља чланица", преноси Ројтерс.

Фијала је најавио да ће Чешка наставити са пошиљкама оружја и да ће у наредним месецима Украјини стићи помоћ од више десетина милијарди круна.

"То можемо да урадимо, не само захваљујући сопственој решености, већ и захваљујући савезницима који дају финансијску подршку, финансијска средства за модернизацију војске", нагласио је чешки премијер.

Британска агенција наводи да је Фијала први пут јавно објавио обим наоружања које је његова земља послала Кијеву, прецизирајући да је реч о 226 борбених и оклопних пешадијских возила, 38 хаубица, 33 вишецевна бацача ракета, шест ПВО система и четири хеликоптера.

"Захваљујући напорима Чешке, у Украјину је до данас испоручено на стотине тешких војних возила, више од милион ракета, противтенковских граната, муниције великог калибра, укупне вредности око 40 милијарди круна (око 1,8 милијарди долара)", рекао је Фијала.

Америчка амбасада у Прагу прошле недеље је саопштила да ће САД обезбедити 200 милиона долара Чешкој за војну надоградњу и замену опреме послате Украјини.

Америчко оружје ускоро на територији Пољске?

Председник Пољске Анджеј Дуда предложио је америчком колеги Џозефу Бајдену да Сједињене Америчке Државе на територији Пољске разместе америчко наоружање. Ова иницијатива, према његовим речима, била је дочекана "са великом пажњом", открио је Дуда за телевизију ТВН.

Он је напоменуо да се амерички војници већ налазе у Пољској из два разлога. Први је тај што је Варшава чланица НАТО-а, а други – постојање договора САД и Пољске, којим се Вашингтону гарантује присуство америчких војника у тој земљи.

"Ослањајући се на одредбе тог споразума, обратио сам се председнику Џозефу Бајдену и предложио да пребаце своју војну технику и оружје у Пољску, на места која су предвиђена за то, како би ојачали америчко присуство", објаснио је Дуда и додао да је његов предлог саслушан са великом пажњом.

Амерички председник, подсетимо, боравио је у посети Пољској. Варшава не скрива да би Сједињене Америчке Државе требало да повећају своје присуство у Европи. У ову идеју су уверени због свега што су проживели током своје историје.

Пољски министар одбране открио је за "Вашингтон пост" планирају да постану највећа копнена сила у Европи и најјачи амерички савезник на европском континенту, ослањајући се на америчке компаније.

Бајденова администрација прошлог лета објавила је да успоставља стални гарнизон у Пољској, стварајући трајно америчко упориште на источном крилу НАТО-а, док је, како су 17. фебруара ове године пренели пољски медији, Вашингтон у међувремену изнајмио и земљиште у Пољској за своју војску, недалеко од украјинске границе.  

Док америчко присуство и савез са САД јача, У исто време премијер Пољске Матеуш Моравјецки поручио је да је смисао постојања Варшаве и Брисела, пораз Русије.

"Победа над Русијом је и пољски и европски државни смисао постојања", рекао је недавно.

image