Свет

Генерални инспектор САД за Авганистан упозорава на "расипање помоћи" Украјини

Вашингтон је највећи финансијсијер Украјине у њеном сукобу са Русијом
Генерални инспектор САД за Авганистан упозорава на "расипање помоћи" Украјини© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Неопходне су снажне заштитне мере како би се спречило да преваре и корупција поткопају пакете стране помоћи Украјини, оценио је Џон Сопко, специјални генерални инспектор Сједињених Држава за обнову Авганистана (СИГАР).

Сопко, кога је Обамина администрација 2012. именовала да надгледа реконструкцију Авганистана усред продуженог војног присуства Сједињених Држава у земљи, признаје да су направљене "значајне грешке" у обнови Авганистана – углавном зато што је већи део додељених средстава "преусмерен или украден".

Генерални испектор САД сада предвиђа да би слично могло да се догоди у Украјини, односно да ће утицај стране помоћи бити озбиљно ограничен ако неуспех у учењу из ових грешака могао озбиљно да ограничи утицај стране помоћи Украјини.

"Најгори исход је да помоћ буде преусмерена, украдена на такав начин да не оствари своју намену – у овом случају, да Украјинцима обезбеди оружје и новац", рекао је он за "Фокс њуз".

Сопко каже да је "расипање" помоћи нешто што се очекује. "Сигурно ће доћи до расипања. Сигурно ћете добити корумпиране елементе не само украјинске владе или владе домаћина, већ и извођача радова америчке владе или других извођача трећих страна да украду новац", рекао је званичник САД.

Према његовим речима, без неопходног надзора "просечан Украјинац ће видети расипање" уместо намераваног утицаја помоћи и да би то могло да доведе до губитка подршке мерама Кијева и Вашингтона. Он је навео слична искуства у Авганистану, где је закључио да су авганистански војници и полицајци изгубили поверење у своју владу након непосредних запажања о корупцији.

Сједињене Државе су наставиле да повећавају своје пакете помоћи Украјини последњих месеци. У петак, на годину дана од покретања Специјалне војне операције Москве у тој земљи, САД су објавиле додатни пакет помоћи од две милијарде долара и увеле додатне санкције и повећања царина Москви. У 2022, Бајденова администрација је одобрила више од 112 милијарди долара финансијске помоћи Кијеву.

Прошлог месеца Вашингтон је открио планове за надзорни одбор који би пратио средства послата у Украјину, што је Сопко упоредио са "чувањем мачака". Званичници Конгреса такође су затражили именовање специјалног инспектора који ће надгледати помоћ Украјини. Прошлог месеца је објављено да је украјински лидер Владимир Зеленски отпустио владине званичнике за које је утврђено да су били умешани у мито и корупцију.

image