Свет

Лајбаху отказан концерт у Кијеву: Одбили да осуде све Русе и руску уметност

У саопштењу словеначке рок групе се наводи да су били суочени са категоричним захтевом да се експлицитно изјасне да су "сви Руси лоши и да је сва руска уметност безвредна"
Лајбаху отказан концерт у Кијеву: Одбили да осуде све Русе и руску уметностGetty © Srdjan Stevanovic/Getty Images

Кијевски концерт који је светски признати словеначки бенд Лајбах требало да одржи 31. октобра отказан је, због, како се наводи, става тог бенда о конфликту у Украјини.

Овај друштвено ангажовани алтернативни рок састав потврдио је данас за агенцију СТА да је организатор у недељу одлучио да откаже њихов наступ јер је саопштење Лајбаха изазвало превише контроверзи у Украјини.

У саопштењу словеначке рок групе се наводи да су били суочени са категоричким захтевом да се експлицитно изјасне да су "сви Руси лоши и да је сва руска уметност безвредна", на шта, како кажу, никако нису могли да пристану.

Локални организатор концерта објавио је на друштвеним мрежама да је догађај, који је требало да буде одржан у музичкој дворани Бел Етаж у Кијеву, отказан због жестоке полемике о ставовима бенда око тога шта је изазвало сукоб у Украјини.

Организатори концерта су у саопштењу навели да се Лајбахов концерт отказује како би се избегла подела Украјинаца "на различите таборе" и како би се отклонио "узрок неслагања", додавши да се, "упркос чињеници да је бенд изразио подршку Украјини и Украјинцима и осудио руски режим, значајан део публике категорично успротивио наступу Лајбаха."

Лондонски "Гардијан" претходно је цитирао једног од чланова бенда који је рекао да је сукоб у Украјини "цинични, посреднички рат за геостратешке интересе суперсила и финансијског капитала, посебно војно-индустријског комплекса".

Након што су изјаве за "Гардијан" постале предмет жустре расправе у Украјини, Лајбах је објавио "проглас" украјинском народу где наводе да не долазе у Кијев "да будемо прва, друга или трећа група која ће наступити у вашем главном граду током рата, како су неки медији објавили, већ да изразимо недвосмислену подршку вашој земљи у овом рату."

"Такође смо одмах отказали све планиране наступе у Русији и у свим интервјуима осудили агресију Русије у овом рату. Да не буде забуне – волимо руску књижевност, музику и уметност. Волимо Достојевског, Булгакова, Чајковског, Скрјабина, Мајаковског, Татлина, Родченка и Ел Лисицког – да споменемо само неке – и увек ћемо", навели су чланови Лајбаха у "прогласу" који су завршили речима "Слава Украјини!"

Подсетимо, Лајбах је 2015. године постао прва западна музичка група која је наступила у Северној Кореји, када су словеначки рокери одржали концерт у Пјонгјангу поводом 70. годишњице ослобођења Северне Кореје од јапанске колонијалне власти.

image