Свет

Маск о напредовању руске војске: Бахмут је скоро опкољен

Западни медији преносе да се украјинске трупе повлаче из тог града у Донбасу
Маск о напредовању руске војске: Бахмут је скоро опкољенGetty © Britta Pedersen-Pool

Амерички милијардер и власник "Твитера" Илон Маск написао је на тој друштвеној мрежи да је Бахмут "скоро опкољен".

Поједини западни медији, међу којима је и "Блумберг", пренели су да се украјинска војска ускоро напустити Бахумт, јер више нису у могућности да га бране.

"Напријатељ постепено уништава све што можемо да искористимо за утврђивање наших положаја, за појачања и одбрану", рекао је украјински председник Владимир Зеленски у свом редовном обраћању.

Маск је недавно, коментаришући чланак познатог америчког политиколога и професора Џона Миршајмера, написао да се рушење украјинског председника Виктора Јануковича 2014. године "несумњиво може назвати државним ударом".

Маскова компанија "Спејсикс" најавила је почетком фебруара да ће предузети кораке како би спречила украјинску војску да користи њихове сателите "Старлинк" за управљање дроновима у региону током сукоба са Русијом.

"Старлинк" сателитски и интернет сервис, обезбеђен украјинској војсци како би јој олакшао комуникацију у условима оружаног сукоба, никада није требало да буде коришћен као оружје рекла је челница "Спејикса" Гвен Шотвел почетком месеца на конференцији за новинаре у Вашингтону.

"Међутим, Украјинци су га ненамерно користили на начине који нису били део ниједног договора", истакла је она.

image