Свет

Финска изгласала закон за бржи улазак у НАТО

За Споразум Северноатлантског пакта и закон о приступању Финске гласало је 184 од 200 посланика
Финска изгласала закон за бржи улазак у НАТО© Tanjug/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Фински парламент у среду је великом већином подржао закон о придруживању те земље НАТО-у, рекао је председник тамошње скупштине, преноси Ројтерс.

Споразум Северноатлантског пакта и закон о приступању Финске усвојени су са гласовима 184 од 200 чланова парламента, седам је било против и један посланик је остао уздржан.

Завршну одлуку о захтеву Финске за чланство у НАТО-у, након гласања парламента, донеће председник те земље Саули Нинисте, који је прошле недеље рекао да ће потписати овај закон, али да то "из практичних разлога" може да сачека до априлских избора.

Финска и Шведска су поднеле захтеве за чланство у НАТО-у у мају прошле године, након почетка руске специјалне војне операције у Украјини.

Финска и Шведска, међутим, не могу да постану чланице НАТО-а док њихов захтев не буду ратификовале све чланице Алијансе. Од 30 земаља-чланица тог војног блока до сада захтев нису ратификовале само Мађарска и Турска.

Захваљујући новом закону, Финска сада може да реагује брзо у случају да очекиване ратификације дођу у тренутку када та земља још не буде имала формирану владу после априлских парламентарних избора, пренео је раније "Гардијан".

image