Свет

Амерички Конгрес тражи извештаје о милијардама долара које су послате Украјини

Надзорни одбор од Министарства одбране САД, Стејт департмента и Агенције за међународни развој (УСАИД) тражи да доставе извештаје о расходима у износу од 113 милијарди долара који су послати Кијеву
Амерички Конгрес тражи извештаје о милијардама долара које су послате Украјини© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Доњи дом америчког Конгреса затражио је од америчких власти извештаје о помоћи која је издвојена за Украјину, саопштио је председавајући Надзорног одбора Представничког дома Џејмс Комер.

Надзорни одбор од Министарства одбране САД, Стејт департмента и Агенције за међународни развој (УСАИД) тражи да доставе извештаје о расходима у износу од 113 милијарди долара који су послати Кијеву.

"Комитет за надзор и одговорност разматра проверу помоћи Украјини која је обезбеђена порезима. Од почетка руске инвазије на Украјину пре скоро годину дана, Конгрес је обезбедио више од 113 милијарди долара за одбрану, хуманитарну, економску и административну помоћ. Од кључне је важности да владине структуре које контролишу ова средства обезбеђују да се она троше како је предвиђено како би се смањио ризик од расипања, преваре и злоупотребе", навео је Комер.

Према његовим речима, да би се обезбедила контрола, одбор је од Пентагона, Стејт департмента и УСАИД-а затражио "документе и информације да би разумео како ове институције врше надзор ових средстава".

Како се наводи у писму које је одбор упутио руководиоцима три институције, они морају да доставе тражене информације до 8. марта.

Конгресмене занима период од 24. фебруара 2022. године до данас, истиче се у документу.

image