Свет

Трампови републиканци све популарнији

У сусрет изборима за Конгрес Републиканска странка у САД у предности у односу на демократе, резултат је анкете "Њујорк тајмса" и Колеџа Сијена
Трампови републиканци све популарнији© Caleb Perez / Unsplash

Републиканци у последњим недељама пред међуизборе за део Сената и Представничког дома САД имају малу, али ипак значајну предност, што је резултат раста инфлације, и с тим у вези све већег незадовољства грађана. Економске (не)прилике подстичу партију да преузме власт од демократа на изборима који се одржавају 8. новембра – резултат је анкете коју су спровели "Њујорк тајмс" и Колеџ Сијена.

Анкета показује да 49 одсто вероватних гласача планира да се определи за републиканце, насупрот 45 одсто оних који ће гласати за демократе. Нова анкета је показала напредак републиканаца будући да је последње истраживање из септембра указивало на предност демократа, додуше, од само једног процента.

Константна инфлација и стални пад берзе утицали су на то да је удео вероватних гласача који су идентификовали економске бриге као најважнији фактор опредељења на изборима – порастао од јула са 36 на 44 одсто. Бирачи који су највише забринути за економско стање у земљи већински су фаворизовали републиканце.

И демократе и републиканци задржали су у великој мери своје гласаче. Међутим, анкета је показала да су републиканци остварили предност од 10 одсто (у септембру су демократе водиле за три одсто) међу тзв. независним, тј. неодлучним бирачима.

Дакле, независни гласачи окрећу се републиканцима. И то највише жене – у септембру су фаворизовале демократе са 14 одсто разлике, а сада подржавају републиканце за 18 одсто више. Врло упечатљива промена с обзиром на поларизацију америчког бирачког тела и чињеницу да су се демократе интензивно фокусирале управо на жене рачунајући да сигурно имају проблема због угроженог права на абортус.

Међутим, истраживање је показало да је и међу овом популацијом економија политичко питање број један.

"Њујорк тајмс" цитира 37-годишњу Робин Акерман која је изјавила да се не слаже "1.000 одсто" са одлуком Врховног суда да поништи национално право на абортус. "Али то баш и нема много везе са мојом одлуком. Више ме брину друге ствари."

Први међуизбори на средини мандата били су велики изазов за странку на власти, а демократе се изборима за Конгрес приближавају додатно оптерећене председником којег не подржава 58 одсто бирача, укључујући 63 одсто независних бирача.

Очекује се да ће после избора 8. новембра републиканци стећи већину у оба дома Конгреса САД.

image