Свет

Нови закон у Молдавији: Уместо молдавског званични језик румунски?

Владајућа партија Молдавије одобрила је да се на дневни ред Парламента стави нацрт закона који предвиђа преименовање државног језика
Нови закон у Молдавији: Уместо молдавског званични језик румунски?© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Владајућа партија Молдавије "Акција и солидарност" на скупштинском састанку у четвртак одобрила је да се на дневни ред парламента стави предлог закона који предвиђа да се у Уставу назив државног језика промени из молдавског у румунски.

"Нацрт закона је усвојен у првом читању гласовима 56 посланика", рекао је председник парламента Игор Гросу, а пренеле "РИА Новости".

Посланици опозиционог Блока комуниста и социјалиста одбили су да учествују у разматрању овог документа, и истакли да се основни закон може мењати само двотрећинском (68 од 101) гласова, а не простом већином, како то предлажу аутори иницијативе.

 Док се за овај предлог гласало, чули су се повици "Срамота" и "Ванредни избори", које су скандирали посланици опозиције.

Аутори иницијативе су напоменули да усвојени закон није промена Устава, већ само има за циљ да испоштује одлуку Уставног суда по питању језика. 

Према овом нацрту, "молдавски језик" се у било ком граматичком облику замењују изразом "румунски језик". Поред тога, термини "државни језик", "службени језик" и "матерњи језик" мењају се речима "румунски" ако се мисли на државни језик Молдавије.

Уставни суд Молдавије је 2013. године одлучио да је државни језик у републици румунски. Истовремено, у уставу земље стоји да је државни језик молдавски. Према Уставном суду, текст Декларације о независности Молдавије, у којој је државни језик румунски, има предност над Уставом.

"Одлуке Уставног суда су обавезујуће за све", објаснила је Олесја Стамате, шефица правне комисије парламента.

"Они раде нешто глупо и воде земљу све даље и даље у мочвару национализма. Ово је органски закон и већина која дође после садашње, истог дана ће га укинути", рекао је Владимир Воронин, посланик и бивши председник Молдавије.

Болно питање

Спорови око назива језика у Молдавији не јењавају од 1989. године, када је, у јеку перестројке, парламент прогласио молдавски државни језик и превео га на латинично писмо уместо на раније коришћено ћирилично писмо. 

Истовремено је установљен празник "Наш језик", назван по истоименој песми класика молдавске књижевности Алексеја Матејевича (1888-1917), који је био војни свештеник Руске царске војска. Године 1994. ова песма је постала текст државне химне, подсећа ТАСС.

Спорови око језика су се распламсали 2013. године након што је Уставни суд републике прогласио румунски за службени језик, позивајући се на "превладавање" текста Декларације о независности Молдавије, у којој се помиње румунски језик, над Уставом. 

Овај документ је парламент одобрио 1991. године, а према речима његових аутора, састављен је уз помоћ дипломата из суседне Румуније. Истовремено, Устав није измењен, а проблем назива језика којим говоре Молдавци остаје један од узрока напетости у друштву.

Бивши председник Молдавије Игор Додон и опозициона Партија социјалиста сматрају да је државни језик молдавски, а одлука Уставног суда о преименовању је незаконита. Молдавски, судећи по анкетама, сматра државним језиком и већином становништва земље. 

Такође, Уставни суд Молдавије је 2018. године прогласио застарелим Закон о функционисању језика на територији Молдавске Совјетске Социјалистичке Републике, којим је руском језику додељен посебан статус у земљи у којој га користи више од трећине становништва.

image