Свет

Молдавија преименује матерњи језик у румунски

Молдавски званичник Игор Гросу рекао је да ће румунски језик заменити синтагму молдавског језика у Уставу до пролећа 2023. године
Молдавија преименује матерњи језик у румунскиwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Председник парламента Молдавије Игор Гросу из владајуће Партије акције и солидарности (ПДС), изјавио је да Молдавија разматра замену фразе "молдавски језик" изразом "румунски језик" у Уставу.

"Румунски језик ће заменити синтагму молдавског језика у законодавству, у Уставу до пролећа 2023. године. Нећемо имати времена да то урадимо пре краја године. Такав догађај треба да се одигра у историјски значајном контексту", рекао је Гросу за молдавске медије, преносе "РИА Новости".

Спор око назива државног језика у Молдавији траје још од распада Совјетског Савеза 1991. године, када је настала ова постсовјетска држава.

Уставни суд Молдавије донео је 2013. године одлуку да је државни језик у тој земљи румунски. Међутим, према Уставу Молдавије наводи се да је државни језик молдавски. Уставни суд већ је истицао да главну улогу у законодавству има Декларација о независности Молдавије, према којој је званични језик- румунски.

Председница Молдавије Маја Санду предложила је 20. априла ове године да парламент размотри измену устава, како би се државни језик званично преименовао из молдавског у румунски.

"У ствари, то је један језик. Молдавски се у лингвистици сматра званичним дијалектом румунског. Мале разлике које постоје, уочавају се само на нивоу књижевне норме, акцента и творбе речи", рекла је тада Санду, истучући да ће молдавске власти настојати да сачувају језике националних мањина на територији Молдавије- гагауског и украјинског.

Лингвисти се слажу да је књижевни молдавски језик истоветан са књижевним румунским језиком, али наметање искључиво румунског имена том језику није општеприхваћено. Говорни молдавски језик углавном одговара дијалекту који се говори у источним областима Румуније, које су у историји припадале Кнежевини Молдавији.

image