Свет

Самит министара Г20 почео говором Индије о несугласицама

Свет од нас очекује да пронађемо заједнички језик, поручио индијски шеф дипломатије
Самит министара Г20 почео говором Индије о несугласицама© Tanjug/ Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Земље Г20 се веома разликују у ставовима по многим питањима, али морају, како то свет очекује, да делују заједно, рекао је индијски министар спољних послова Субрахмањам Џаишанкар на отварању састанка министара спољних послова Г20.

"Окупили смо се усред глобалне кризе, свестан сам да се суочавамо са вишеструким проблемима. Суочили смо се најпре са утицајем пандемије ковида 19, имали смо потешкоћа са ланцем снабдевања хране, нежељени ефекти текућих сукоба утицали су на наш напредак, криза још увек траје, а суочени смо и са климатским поремећајима. Не слажемо се увек око ових питања. Постоје нека питања која изазивају екстремне разлике у ставовима. Међутим, морамо да пронађемо заједнички језик и укажемо на пут, јер то је оно што свет очекује од нас", рекао је индијски министар спољних послова.

Како је додао, на дневном реду састанка су проблеми безбедности хране, ђубрива и горива, што су важна питања за земље у развоју и од критичног су значаја за глобалну економију, пренеле су "РИА Новости".

Нагласио је да тренутна ситуација захтева "да наставимо да испуњавамо наше међународне обавезе".

Г20 мора узети у обзир приоритете и економске проблеме свих наших партнера, посебно оних који су рањивији, рекао је и додао да су поштовање суверенитета и територијалног интегритета најважнији водећи принципи сарадње коју теже да остваре.

Састанак министара спољних послова Г20 почео је минутом ћутања за жртве земљотреса у Турској и Сирији.

Преко 45.000 људи је погинуло када су се земљотреси јачине 7,7 и 7,6 јединица Рихтерове скале потресли две земље 6. фебруара. Сиријско министарство здравља објавило је коначан број погинулих у земљотресу у делу Сирије који је под контролом владе - 1.414 људи, али Уједињене нације процењују укупан број умрлих у земљи на 8.500.

Дводневни састанак министара иностраних послова Г20 почео је 1. марта, ове године је Индија домаћин Г20 и састанком председава индијски министар спољних послова Субрахмањам Џаишанкар.

Према речима првог заменика министра спољних послова Индије Винаја Кватре, украјинска криза биће једна од тема министарског састанка Г20 у Њу Делхију – министри ће разговарати о њеном утицају на остатак света.

Русија је најавила да ће искористити састанак да каже свету ко је, према Москви, одговоран за политичку и економску кризу у којој се свет налази. Индија је одбила је да окриви Русију за рат и тражи дипломатско решење док нагло повећава куповину руске нафте, пренео је Ројтерс.

Састанак министара иностраних послова долази неколико дана након састанка министара финансија Г20 којим је такође доминирао рат у Украјини.

Тај састанак је завршен тако што је Индија издала резиме председавајућег уместо заједничког саопштења због недостатка консензуса групе да осуди Русију због рата у Украјини.

Састанку у Њу Делхију присуствује 40 делегација, међу којима је руски министар спољних послова, амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ђин Ганг.

Уочи Г20, руски министар спољних послова Сергеј Лавров одржао је билатералне састанке са министрима спољних послова Индије, Турске и Бразила.

image