Свет

Кина само две године каска за Америком: Развили жироскопе засноване на чиповима

Овај тип жироскопа омогућава ракети да самостално исправља своју путању у лету, чак и када је систем за навигацију искључен
Кина само две године каска за Америком: Развили жироскопе засноване на чиповимаGetty © Guang Niu

Кина је развила јефтин жироскоп са оптичким влакнима који се може масовно производити у старомодној фабрици компјутерских чипова, а који ће у значајној мери убрзати производњу ракета и оружја са самонавођењем, објавили су кинески истрживачи.

Тренутно ту технологију поседују само две земље, Кина и САД, наводи истраживачки тим на челу са вишим инжењером на Институту за истраживање аутоматске контроле летења Ксиан у оквиру Кинеске корпорације за авијацију, Мао Јуженгом, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

Мао и сарадници из кинеске војске су у научном раду објављеном у "Часопису кинеске инерцијалне технологије" у понедељак указали да Кина напредује брзо, али да је заостала две године иза САД у трци развоја чипова, коју су описали као "реметилачку".

Овај тип жироскопа омогућава ракети да самостално исправља своју путању у лету, чак и када је систем за навигацију искључен.

Механички жироскопи су током последњих деценија махом замењени жироскопима са оптичким влакнима који су прецизни иако не поседују покретне компоненте.

Како је Маов тим нагласио, класични жироскоп са оптичким влакнима је величине посуде, а израда уређаја оптерећује произвођаче пројектила.

"Тренутно све основне компоненте традиционалних жироскопа са оптичким влакнима долазе у великим пакетима. Израда и монтажа ових компоненти захтева безброј процедура које одузимају много времена и захтевају значајну радну снагу. Трошкови производње су високи, док су обим производње и капацитета мали", рекли су из Маовог тима.

Кинеска одбрамбена индустрија мора да смањи трошкове производње, а да истовремено повећа обим испоруке како би задовољила хитну потражњу војске, њихов је закључак.

Америчка влада, наводно, настоји да прошири листу санкција кинеској индустрији полупроводника како би погодила ланце производње за старије технолошке тековине које су тренутно у употреби.

Јапан и Холандија сложили су се прошлог месеца да се придруже САД у забрани извоза ДУВ фотолитографских машина у Кину, иако су раније саопштиле да ће та мера имати ограничен утицај на Пекинг.

Како технологија производње чипова напредује у Кини, очекује се да ће цена и величина жироскопа за ракете бити додатно смањена у масовној производњи.

"Владаће велика потражња и у другим областима као што су цивилна авијација, аутономна вожња и интелигентни роботи", наводи лист.

image