Свет

Лондонски "Музеј вагине": Рак јајника не добијају само жене

Институција коју финансира британска влада разбеснела је јавност након тврдње да смртоносна болест може погодити "свакога ко има јајнике, а не само жене", пише "Телеграф"
Лондонски "Музеј вагине": Рак јајника не добијају само женеwww.globallookpress.com © Keiko Hiromi/AFLO

Лондонски "Музеј вагине" обележио је Месец посвећен борби против рака јајника тако што је пратиоце на друштвеним мрежама "научио" да жртве те смртоносне болести нису само жене.

"Одржаћемо вам убрзани курс о борби против рака јајника", објавила је институција на Твитеру и саопштила да ће током месеца редовно објављивати информације о узроцима и симптомима рака јајника, као и "разбијати митове" о том обољењу.

"О овој теми ћемо говорити користећи родно неутралан језик. Иако су већина људи који добијају рак јајника жене, њега може добити свако ко има јајнике – на пример транс мушкарци, небинарни људи и интерсексуалне особе", тврди британска институција, преноси "Телеграф".

Њихов твит су, како преносе британски медији, преплавили одговори огорчених жена које су рекле да је коришћење "родно неутралних термина" за овакву тему непоштовање и да омаловажава и исмева жртве рака јајника.  

Корисници друштвених мрежа су званичницима институције скренули пажњу на то да се биолошки мушкарци не рађају са јајницима и да је то болест која погађа само жене.

Музеј вагине на веб страници наводи да им је мисија да буду "форум за феминизам, женска права, ЛГБТ+ заједницу и интерсекс заједницу", да доведу у питање "хетеронормативно и циснормативно понашање" и промовишу "интерсекционално, феминистичко и транссексуално понашање и инклузивне вредности".

Упркос очигледној агенди "друштвено освешћених активиста", музеј је од британске владе наводно добио више од 160.000 евра финансијске помоћи.

image