Свет

Италија: Кина би могла да буде инструмент мира у Украјини

Позитивни односи Кине са Русијом могу бити од користи, рекао је Тајани, указујући да је користан сваки напор који би могао да доведе до прекида непријатељстава
Италија: Кина би могла да буде инструмент мира у УкрајиниGetty © Pool / Pool

Кина би могла да постане "инструмент мира" у Украјини захваљујући позитивним односима са Русијом, изјавио је заменик премијера и потпредседник Савета министара Италије Антонио Тајани.

"Кина је главни актер на светској сцени и притом има позитивне односе са Русијом, због чега може да постане инструмент мира", рекао је он.

Тајани је и шефу канцеларије за спољне послове Централног комитета Ванг Јију средином фебруара указао да би Пекинг могао да убеди Москву да послуша "умерене савете" о решењу сукоба у Украјини, казао је он.

"Са ове тачке гледишта, позитивни односи Кине са Русијом могу бити од користи", рекао је италијански дипломата, указујући да је сваки напор који би могао да доведе до прекида непријатељстава користан.

Кина је 24. фебруара објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о украјинској кризи и позвала на прекид непријатељстава и мировне преговоре.

У документу под називом "Став Кине о политичком решавању украјинске кризе", кинеско министарство спољних послова наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.

Убрзо након што је Кина објавила документ од 12 тачака у којем износи став о украјинској кризи и позива на прекид непријатељстава и мировне преговоре, стигле су негативне реакције западних званичника - чини се, и пре него што је документ пажљиво прочитан и размотрен. 

image