Свет

"Фајненшел тајмс": Западни званичници умањују одговорност Украјине око Северног тока

Немачки министар одбране Борис Писторијус није искључио могућност да је наводна украјинска саботажа Северног тока намештаљка, док шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ наводи да се ради о спекулацијама и да је истрага још у току
"Фајненшел тајмс": Западни званичници умањују одговорност Украјине око Северног токаwww.globallookpress.com © © Kay Nietfeld

Западни званичници покушавају својим изјавама да умање наводну одговорност Украјине за саботажу на гасоводу Северни ток и позивају на опрез у изношењу таквих тврдњи коментаришући недавно писање западних медија о томе да је напад извршила про-украјинска група.

НАТО, Европска унија и Шведска позивају на опрез у изношењу оптужби за напад на гасовод који је спајао Русију и западну Европу, док немачки министар одбране Борис Писторијус наговештава да би прича о украјинској саботажи могла бити намештаљка, пише "Фајненшел тајмс".

Према наводима немачких медија, истражитељи су открили да је брод за који се сумња да је помоћу њега био извршен напад на Северни ток прошле године, изнајмила фирма са седиштем у Пољској, а чији су власници Украјинци, као и да су на пловилу пронађени трагови експлозива.

Канцеларија немачког савезног тужиоца потврдила је да је претресла брод за који се сумња да је био коришћен за превоз експлозивних направа за подводне експлозије које су оштетиле цеви гасовода Северни ток.

Али Писторијус је изнео да су нападачи можда намерно оставили лажне трагове како би сместили Украјинцима.

Немачки министар нагласио је да и ако би се доказало да иза напада стоје Украјинци, било би важно да се јасно рашчисти да ли је група деловала са знањем украјинске владе или није. Савезни тужилац саопштио је да још увек није могуће износити било какве поуздане изјаве о томе да ли је напад наредила украјинска држава. Додају и да запослени у немачкој компанији која поседује брод нису осумњичени за било какво кривично дело.

Уз Немачку, настављају се истраге и у Данској и Шведској. Ни из ове две земље, такође, нису саопштени још увек никакви резултати.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да не може да се одреди ко стоји иза саботаже и да треба сачекати резултате истраге пре разговора о томе ко је извршио напад.

Слично је поручио и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ који је рекао да се ради о спекулацијама и да док год траје истрага не могу да се извуку никакви коначни закључци.

Шведски министар одбране Пал Џонсон такође је рекао да не жели да изводи преурањене закључке.

Украјина је негирала било какву укљученост у нападе.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner