Свет

Шеф Пентагона у Тел Авиву: САД су посвећене безбедности Израела

Лојд Остин стигао је у престоницу Израела усред масовних протеста који су утицали на програм његове посете тој земљи
Шеф Пентагона у Тел Авиву: САД су посвећене безбедности Израелаwww.globallookpress.com © IMAGO/Madis Veltman

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да ће САД наставити да блиско сарађује са Израелом на јачању регионалне стабилности и супротстављању заједничким претњама кроз блиску сарадњу у области одбране.

Остин је стигао у Тел Авив усред масовних протеста који су утицали на програм његове посете тој земљи.

"САД су посвећене безбедности Израела. Разговарали смо о билатералном партнерству, безбедносној помоћи и јачању регионалне безбедности продубљивањем израелских партнерстава", написао је Остин на Твитеру.

Шефа Пентагона дочекао је његов израелски колега Јоав Галант.

Првобитно је посета шефа Пентагона била планирана за среду, а преговори са израелским руководством требало је да се одрже у војном штабу у Тел Авиву, али је због масовних протеста и блокаде кључних ауто-путева програм посете измењен. 

Широм Израела данас се одржавају масовни протести док се демонстранти противе политици владе Бењамина Нетањахуа и његовом предложеном пројекту реформе правосуђа. Хиљаде људи изашло је на улице у Тел Авиву, јавља дописник ТАСС-а.

Очекује се да ће протести бити настављени до вечери. Израелска полиција предузима појачане мере безбедности како би избегла немире. Није било извештаја о инцидентима на местима демонстрација.

Амерички министар одбране Лојд Остин јуче је ненајављено посетио Ирак како би показао да Вашингтон намерава да задржи своје војно присуство у тој земљи, скоро две деценије након интервенције коју је предводио када је с власти свргнут Садам Хусеин.

Протести у Израелу

Масовни протести опозиције против Нетанијахуовог кабинета, који је положио заклетву крајем прошле године, трају од почетка јануара. Повод за протесте била је предложена реформа правосуђа коју је предложила нова власт, а која предвиђа ограничавање овлашћења Врховног суда и давање контроле извршној власти над избором судија.

По мишљењу опозиције, ова реформа подрива демократске темеље државе. Нетанијаху инсистира да је његова влада формирана након демократских избора и да ће спроводити програм за који је гласала већина бирача, упркос конфронтационој реторици опозиције.

image