Свет

Лукашенко са Си Ђинпингом: Усвојена изјава о развоју стратешког партнерства (ВИДЕО)

Белоруски председник је предложио и продубљивање белоруско-кинеске индустријске сарадње у машиноградњи и другим индустријама
Лукашенко са Си Ђинпингом: Усвојена изјава о развоју стратешког партнерства (ВИДЕО)Getty © Photo by Wu Hong-Pool/Getty Images

Председник Белорусије Александар Лукашенко је током састанка са председником Кине Си Ђинпингом предложио Пекингу да створе заједничке производне погоне и модернизују белоруске.

"Заинтересовани смо за продубљивање сарадње са Кином на технолошком развоју, укључујући стварање заједничких предузећа, модернизацију белоруских предузећа увођењем савремених кинеских технологија, промоцију роба и услуга на тржишта трећих земаља", рекао је Лукашенко.

Белоруски председник је предложио и продубљивање белоруско-кинеске индустријске сарадње у машиноградњи и другим индустријама.

"Наши произвођачи су заинтересовани за проучавање компетенција и технологија кинеских компанија у производњи мотора, мењача, осовина и других компоненти и склопова. Предлажем стварање заједничких предузећа у области машиноградње, електричног транспорта, производње делова за пољопривредну механизацију како у Белорусији тако и у Кини. Сарадња ће помоћи повећању конкурентности производа", додао је Лукашенко.

Белорусија подржава иницијативу Кине о међународној безбедности

Лукашенко је нагласио да Минск подржава кинеску иницијативу чији је циљ осигурање међународне безбедности. 

"Данашњи састанак би требало да буде усмерен пре свега на спречавање глобалног сукоба у којем неће бити победника. Због тога Белорусија у потпуности подржава кинеску иницијативу о међународној безбедности", истакао је председник Белорусије.

Си Ђинпинг: Нови статус Пекинга и Минска биће испуњен новим садржајем

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да нови статус кинеских билатералних односа са Белорусијом треба да буде испуњен новим садржајем.

"Данас имамо добру прилику да развијемо план наших билатералних односа и усвојимо заједничку изјаву", рекао је кинески лидер.

Према његовим речима, "у условима нестабилности и турбуленција у међународној ситуацији, Кина је активно посвећена наставку заједничких напора са Белорусијом на јачању политичког међусобног поверења и практичне сарадње у интересу динамичног, здравог и одрживог развоја билатералних односа".

Двојица лидера су након састанка потписала заједничку изјаву о основним принципима развоја односа стратешког партнерства.

У свом говору на Генералној скупштини УН у септембру 2021. године Си Ђинпинг је најавио иницијативу глобалног развоја која има за циљ да помогне земљама у развоју кроз пројекте техничке помоћи које финансира Кина. Кина је организовала Групу пријатеља у знак подршке иницијативи, а групи се међу првима придружила Белорусија.

Лукашенко је нешто раније разговарао са премијером Државног савета Кине Лијем Кећијангом, као и са председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Лијем Џаншуом.

Председник Белорусије Александар Лукашенко допутовао је у државну посету Кини, где ће боравити до 2. марта.

image
VV inauguration
banner