Свет

Песков: Упркос пропаганди, у Украјини и даље постоје токови трезвеног размишљања

Портпарол Кремља је то рекао након што је шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов признао да се све више Украјинаца залаже за мирно решење сукоба
Песков: Упркос пропаганди, у Украјини и даље постоје токови трезвеног размишљањаGetty © Grigoriy Sisoev/Host Photo Agency via Getty Images

Неки Украјинци су имају приземан поглед по питању будућих односа Русије и Украјине, који ће пре или касније у неком својству бити обновљени, указао је у петак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је новинарима рекао да је и прерано говорити о дипломатском решењу сукоба, али да у Украјини "још постоје мали токови трезвеног размишљања" о везама између Москве и Кијева, упркос "поплави пропаганде испуњене мржњом према Русија" и "напорима да се украјинском становништву испере мозак."

Обнављање односа Русије и Украјине је "неизбежно" јер су те две земље суседи "што је очигледно", додао је Песков.

Песков је то рекао након што је шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов у четвртак признао да све већи број Украјинаца жели да види дипломатски ангажман са Москвом како би се окончао сукоб.

Данилов је оценио да је такво размишљање "веома опасна тенденција" коју чак деле и неки људи у западној Украјини, која је деценијама традиционално није била склона Русији.

Москва је у више наврата поновила да је отворена за разговоре са Кијевом под условом да друга страна прихвати "реалност на терену", мислећи на нови статус Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Херсонске и Запорошке области, као део Русије. Становници тих региона се на јавним референдумима прошле јесени великом већином одлучили за сједињење са Руском Федерацијом.

Упркос позивима Москве на преговоре, председник Украјине Владимир Зеленски је прошле јесени потписао указ о забрани разговора са актуелним руским руководством. Касније је изнео "формулу мира" у десет тачака која би захтевала од Москве да повуче све своје трупе са територије коју Кијев сматра својом. Русија је одбацила предлог, тврдећи да то показује неспремност Украјине да пронађе решење за кризу.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у јануару изјавио да, иако је Москва "спремна да одговори на све озбиљне предлоге" за решавање конфликта, "Запад одлучује за Украјину" и да Кијеву не даје никакву шансу да самостално доноси одлуке.

image