Свет

Пекинг: Америчка незаконита окупација погоршава хуманитарну катастрофу у Сирији

Вашингтон треба да поштује суверенитет и територијални интегритет других држава, поручила портпаролка кинеског Министарства спољних послова
Пекинг: Америчка незаконита окупација погоршава хуманитарну катастрофу у Сиријиwww.globallookpress.com © Ammar Safarjalani/XinHua

Илегална војна окупација Сирије од стране САД само погоршава хуманитарну кризу у тој земљи, изјавила је портпаролka кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.

"Откако су САД почеле са својим незаконитим мешањем у сиријску кризу, њихове војне операције однеле су велики број живота невиних цивила и изазвале тешку хуманитарну катастрофу", поручила је она и позвала Вашингтон да одмах обустави илегалну војну окупацију и пљачку Сирије, те да укине санкције усмерене на сиријску привреду. 

Нинг је указала да су Уједињене нације више пута критиковале Сједињене Државе због "неселективних напада", за које би могло да се испостави да су ратни злочини. 

Она је додала да Вашингтон треба да поштује суверенитет, независност и територијални интегритет других земаља, као и да мора да престане са погоршавањем хуманитарне катастрофе у Сирији где је недавни земљотрес однео више од 7.000 живота.

Санкције су ометале напоре за пружање помоћи након земљотреса, што је довело до тога да је Пекинг у више наврата позивао Вашингтон да одустане од санкција и омогући да преко потребна помоћ несметано уђе у земљу. 

Америчке снаге послате су у Сирију 2014. године. Прво су стигле специјалне јединице, након чега је почело распоређивање копнених трупа и ваздухопловних снага.

Иако је тадашњи председник САД Барак Обама тврдио да је њихова мисија била усредсређена на борбу против терориста, Вашингтон је слао и надгледао велики број испорука оружја џихадистичким побуњеничким групама које желе да сруше владу у Дамаску.

image