Свет

Конгрес одбио предлог за повлачење војске САД из Сирије

"САД немају шта да траже у Сирији. Ми нисмо блискоисточна сила", рекао је републиканац и присталица Доналда Трампа Мет Гец, који је закон о повлачењу и предложио, у обраћању Представничком дому након што је предлог одбијен
Конгрес одбио предлог за повлачење војске САД из СиријеGetty © Drew Angerer/GettyImages

Амерички посланици одбили су нацрт закона који би подразумевао повлачење свих америчких трупа из Сирије, одлучивши уместо тога да наставе вишегодишњу војну окупацију упркос поновљеним приговорима владе у Дамаску, која је осудила присуство америчке војске као нелегално.

Иако је поред 47 републиканаца за нацрт који су предложили "црвени" гласало и 56 демократа, против је гласао 321 посланик из обе странке.

Нацрт закона је прошлог месеца представио републиканац и присталица бившег председника САД Доналда Трампа Мет Гец. Закон би обавезао председника Џозефа Бајдена да у року од шест месеци повуче 900 америчких војника који су још увек размештени у Ираку.

Након гласања, Гец је оштро критиковао посланике из обе странке, тврдећи да Конгрес никада није ни одобрио војну акцију у Сирији.

"САД немају шта да траже у Сирији. Ми нисмо блискоисточна сила. Покушали смо да изградимо демократију од песка, крви и арапских милиција", рекао је Гец у Представничком дому, и указао да се поново показало како војно присуство САД није смањило "хаос" у земљи.

"Управо оно често изазива хаос - баш тај хаос који затим доводи до тероризма. Иако је данашње гласање можда пропало, моја борба да окончам заувек ратове и вратим наше трупе кући тек је почела", најавио је Гец.

Разлог за невољност повлачења војске - терористи, или нафта?

Противници Резолуције о ратним снагама изразили су бојазан да би повлачење САД могло значити поновну појаву терористичких група у региону. Демократа Грегори Микс је тврдио да би било "преурањено" повући војску у овом тренутку, иако не подржава "неограничено" размештање америчке војске.

Микс није предложио алтернативни временски оквир током којег би америчке снаге требало да напусте земљу, иако војска САД окупира сиријску територију - а САД експлоатишу сиријску нафту - већ скоро деценију, упркос поновљеним гласним протестима владе у Дамаску.

Иако Конгрес никада није одобрио размештање трупа у Сирији, три узастопна председника САД су тврдила да војна овлашћења издата након терористичких напада 11. септембра 2001. подржавају то. Према истраживачкој служби конгреса, исто оправдање је коришћено за више од 40 америчких војних операција у најмање 19 земаља широм света које су покренуте од 2001. године.

image