Свет

Амерички дипломата: Тешко је замислити опстанак НАТО и ЕУ после украјинског сукоба

Русија ће превладати јер држи стратешки високу позицију, њена ствар у овом рату је праведна, сматра Даглас Мекгрегор
Амерички дипломата: Тешко је замислити опстанак НАТО и ЕУ после украјинског сукобаGetty © Alexander Koerner

Када би Вашингтон био спреман да призна да Москва има легитимне интересе за своју националну безбедност у Украјини и на Црном мору, преговори о окончању сукоба у Украјини могли би да се одрже сутра ујутру, каже за "Новости" бивши амбасадор САД у Немачкој Даглас Мекгрегор.

"Нажалост, Вашингтон одбија да призна безбедносне интересе Русије. Украјинска неутралност, по аустријском моделу, увек је била прихватљив исход за Европљане, али решеност Вашингтона да укључи Украјину у НАТО и учини ову земљу непријатељском према Русији спречавају мирни исход", поручује он.

Истиче да ће Русија превладати у украјинском сукобу "јер држи стратешки високу позицију".

"Руска ствар у овом рату је праведна. Осим тога, на Западу ако могу тако да се изразим, нема апетита за рат са званичном Москвом", наводи Мекгрегор.

Сматра да је тешко замислити опстанак НАТО и Европске уније после украјинског сукоба.

"Технички гледано, покушај уништења гасовода на северу Европе је био чин рата против и Русије и Немачке. Резултат тога је да, како конфликт даље одмиче, показује се све више колико се европски стратешки интереси дубоко разликују једни од других и од Сједињених Држава", напомиње амерички дипломата.

НАТО агресија на СРЈ била проба за Русе

Говорећи о бомбардовању Савезне Републике Југославије од стране НАТО-а, Мекгрегор истиче да увек постоје алтернативе употреби те врсте силе, али да их је администрација Била Клинтона, коју је тада на тлу Европе снажно подржала влада Тонија Блера, категорички одбацила.

"У ретроспективи тих догађаја, није неразумно тврдити да је покушај да се Србија бомбама натера да капитулира, на много начина била својеврсна генерална проба за оно за шта се Бајденова администрација надала да би могла да буде капитулација Русије пред САД и НАТО, а све у светлу сукоба у Украјини", наводи он.

Напомиње да је Косово за Вашингтон била прилика за "снажније остваривање америчких циљева" на овом простору још од 1995. године.

"Украјина је ту још једно средство за постизање тог циља. Вашингтон не занима то што је Украјина ефективно уништена. САД су спремне да наставе да жртвују Украјину, сматрајући да овај рат доприноси пропасти Русије", закључује дипломата.

image
VV inauguration
banner