Економија

Аналитичарка упозорава: САД срљају у финансијску кризу налик оној из 2008. године

Економисткиња позната по прецизном предвиђању прошлих криза каже да недавни низ економских проблема најављује невоље за Америку
Аналитичарка упозорава: САД срљају у финансијску кризу налик оној из 2008. годинеwww.globallookpress.com © Li Jianguo/XinHua

Стефани Помбој, америчка економисткиња позната по својим предвиђањима краха тржишта некретнина раних 2000-их и глобалног финансијског колапса 2008, упозорава да би недавни хаос на банкарском и тржишту криптовалута могао да представља почетак још једне кризе.

"Оно са чиме се тренутно суочавамо је заиста озбиљно", рекла је Помбој, оснивач компаније за економска истраживања "Мајкро Мејвенс" у интервјуу за "Фокс њуз". "На ивици смо финансијске кризе у стилу 2008", додала је Помбој.

Помбој је своју процену изнела након затварања "Силикон вели бенка". Колапс СВБ-а уследио је након овонедељног затварања зајмодавца криптовалута "Силвергејт банке", као и банкрота прошле јесени крипто фирми FTX, БлокФи и "Три ероус капитал".

Администрација председника Џозефа Бајдена покушала је да ублажи забринутост због шире кризе. Минисарка финансија Џенет Јелен објавила је саопштење у којем је навела да је амерички банкарски систем "и даље отпоран, а регулатори имају ефикасне алате за решавање ове врсте догађаја".

Помбој није убеђена и прозвала је Јелен због "апсолутно сулуде" усредсређености на "разноликост, једнакост и инклузију" у време када брзо повећање каматних стопа открива крхкост америчког финансијског система оптерећеног дугом.

"Чујте, не можете да подижете стопе на рекордан начин у економији која има рекордан дуг уз максималне спекулације и да не очекујете никакве последице", рекла је она. "Било је очигледно да ће се ово догодити, а сада видимо да слабе карике у ланцу пуцају. Области у којима су спекулације биле најраширеније и најневероватније очигледно падају."

Помбој је додала да се године претераног преузимања ризика "враћају да их јако угризу за задњицу" и предвиђа да ће се ситуација "веома брзо развијати".

Републикански председнички кандидат Вивек Рамасвами је навео да је, баш као и током финансијске кризе 2008. године, која је делимично проистекла из настојања савезне владе да ублажи кредитне стандарде у заједницама са ниским приходима, неуспех СВБ-а можда подстакла политика.

У случају СВБ-а, фокус на такозване "одрживе финансије" или ЕСГ, можда је допринео лошим одлукама о кредитирању, рекао је он. "Када не научимо лекције, историја се понавља."

Менаџер хеџ фонда, милијардер Бил Екман упозорио је да би пропаст СВБ-а могао да изазове низ других банкрота проблематичних банака, што би изазвало ланчану реакцију налик 2008. јер "домине настављају да падају".

image