Свет

Пекинг за министра одбране изабрао човека с вашингтонске црне листе

Ли Шангфу се налази на на америчкој листи санкција од 2018., због "значајних трансакција", које су укључивале трансфер борбених авиона Су-35 и материјала везаних за системе противваздушне одбране С-400 из Русије у Кину
Пекинг за министра одбране изабрао човека с вашингтонске црне листеwww.globallookpress.com © Gao Jie/XinHua

Национални народни конгрес Кине именовао је 65-годишњег генерала Ли Шангфуа, који се налази на америчкој листи санкција, за министра одбране.

САД су 2018. године Лија ставиле на црну листу као тадашњег шефа Одељења за развој опреме због, како се наводи, "значајних трансакција", које су укључивале трансфер борбених авиона Су-35 и материјала везаних за системе противваздушне одбране С-400 из Русије у Кину.

Гласање је одржано током петог пленарног састанка 14. Свенационалног конгреса. Шангфу је заменио 69-годишњег Веи Фенгхеа на месту шефа Министарства одбране.

Према писању кинеских медија, Ли Шангфу је рођен 1958. године у граду Ченгду, који се налази у југозападној провинцији Сечуан, у породици високог војног официра Ли Шаожуа, који је био заменик начелника Југозападне команде железничког корпуса ПЛА.

Након што је дипломирао на војном универзитету, провео је више од три деценије на космодрому Сичанг, радећи прво као техничар, а затим као њен директор.

Током 2000-их, надгледао је лансирање "Чанг 2", прве лунарне сонде у земљи, и водио је прву кинеску пробу противсателитских ракета.

Ли је  2016. именован за заменика команданта недавно основане Команде стратешке подршке Народне ослободилачке војске, огранка задуженог за свемирско и сајбер ратовање. Између 2017. и 2022., генерал је водио кинески свемирски програм са људском посадом. Током његовог мандата, Пекинг је појачао активности у свемиру, извршивши 55 успешних орбиталних лансирања 2021. године, надмашивши САД и Русију.

Лијево ново именовање долази у тренутку растуће конфронтације са САД и напетости око Тајвана. Тензије су ескалирале 2022. године, када је тадашња председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посетила Тајпеј упркос протестима Пекинга.

Нови инцидент догодио се прошлог месеца, када је Вашингтон оптужио Кину да је послала шпијунски балоном над територију САД. Пекинг је одбацио оптужбе за шпијунажу, инсистирајући да је балон био за "временске прогнозе и да је скренуо са курса".

Према неким аналитичарима, ова чињеница може учинити "америчко-кинеске односе у војној сфери прилично незгодним".

Подсетимо, Си Ђинпинг је трећи пут изабран за председника Народне републике Кине и председавајућег Централног војног савета Кине на 14. Свекинеском народном конгресу.

Он је положио заклетву да ће поштовати Устав Кине и постао једини председник који је добио трећи петогодишњи мандат.

image