Свет

Запад: Дронови оличавају савез Москве и Техерана

Док Техеран званично негира да је испоручивао дронове за специјалну војну интервенцију, у Кремљу нису дали никакав коментар
Запад: Дронови оличавају савез Москве и ТехеранаAP © AP Photo/Efrem Lukatsky

Беспилотне летелице иранске производње које Русија користи у својој специјалној војној интервенцији у Украјини одражавају иранско-руски савез, преносе западни званичници.

Сарадња Русије и Ирана подстакнута је односом САД према ове две земље и карактерисањем њихових режима као ауторитарних у западним медијима.

Продубљивање савеза између Русије и Ирана „треба посматрати као дубоку претњу и нешто на шта свака земља треба да обрати веома велику пажњу“, изјавио је Ведант Пател, заменик портпарола америчког Стејт департмента.

"Европска унија помно прати употребу дронова", упозорио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел.

Последњих недеља Украјина је пријавила низ руских напада у којима се користе беспилотне летелице иранске производње. Док Техеран негира да је испоручивао дронове Москви, у Кремљу нису дали никакав коментар.    

 „Вести да је Иран обезбедио Русији дронове има политичку позадину и то кружи Западом. Међутим, ми нисмо обезбедили оружје ниједној страни у овом рату”, изјавио је јуче портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани.

Ипак на друштвеним мрежама су се овом испоруком за руску војску похвалили припадници Корпуса Чувара Исламске револуције (Сепах) у Ирану.

„Нема сумње да су беспилотне летелице које користи руска војска иранске“, наводи се у посту на телеграм каналу повезаном са овим корпусом.

„Иран жели да покаже свету да има војну суперсилу као савезника и да има капацитет да прода оружје таквој сили“, сматра Махмуд Шури, заменик директора Института за студије Ирана и Евроазије у Техерану. И додаје: „То показује да политика максималног притиска Запада да изолује Иран није успела."

Беспилотне летелице су неупоредиво спорије од балистичких ракета и лаке за обарање, па су на Западу поцењивачки гледали на њихову производњу у Ирану. Ипак, јавност је променила мишљење када је војна интервенција у Украјини показала да јефтини дронови могу да надјачају противваздушну одбрану.

Вашингтон пост је у недељу објавио и да ће Иран продати Русији балистичке ракете кратког домета, оружје далеко смртоносније од дронова.

"Нова ера је ера мултиполарности, а сарадња Ирана са Русијом, Кином, ШОС, Евроазијским економским савезом и Организацијом за економску сарадњу могу створити нове изворе моћи", изјавио је недавно председник Ирана Ебрахим Раиси.

Сарадња Русије и Ирана показала се још у рату против Исламске државе (ИСИЛ) у Сирији. Иран за противнике на Блиском истоку види Саудијску Арабију и Израел, које подржавају САД. Ипак, Израел није испоручио Украјини оружје упркос честим украјинским захтевима, а земље ОПЕК-а су одлучиле да смање производњу нафте супротно очекивањима САД.

После револуције 1979, Иран је формулисао спољну политику око слогана „Ни Исток, ни Запад“, опрезан и према СССР-у и према САД-у. Сада очигледно Иран проналази више разлога за сарадњу са Руском Федерацијом.

image
VV inauguration
banner