Свет

Статуе "белих мушкараца" у Великој Британији могле би да буду уклоњене пошто "вређају јавност"

Такви споменици стварају "перцепцију да су успеси које друштво сматра вредним они које су постигли моћни, старији, физички способни бели мушкарци", наводи се у документу велшке владе
Статуе "белих мушкараца" у Великој Британији могле би да буду уклоњене пошто "вређају јавност"Getty © Jeff J Mitchell

Британски споменици подигнути у част "старијих белих мушкараца" могли би да буду уклоњени или померени како не би "вређали јавност", пише у нацрту нових упутстава велшке владе до којих је дошао британски "Телеграф".

У нацрту пише да ти споменици "могу бити увредљиви људима који их данас виде у другачијем светлу", укључујући и као "агресоре које су покоравали друге народе како би ширили британску империју".

Документ наводно садржи објашњење да такви споменици стварају "перцепцију да су успеси које друштво сматра вредним они које су постигли моћни, старији, физички способни бели мушкарци".

Како наводи "Телеграф", статуе генерала Артура Велслија, војводе од Велингтона и адмирала Хорација Нелсона, који су славу стекли борећи се против Наполеона, могли би да падну под ту категорију. Њих двојицу активисти за људска права оптужују да су "омогућавали колонијализам и ропство".

Нацрт документа велшке владе саветује локалним властима и јавним установама да "предузму акције" како би "успоставили прави историјски наратив", преноси британски лист.

Као понуђене могућности наводе се уништење или премештање тих "увредљивих и нежељених ствари". Званичници такође предлажу "дискретно ограђивање датих споменика", као и промену имена улица и зграда која јавност сматра неприкладним.

Већи број статуа у Британији је срушен или оштећен од 2020, када су протести против расизма избили у САД и другим западним земљама. Окидач тих протеста било је убиство Афроамериканца Џорџа Флојда од стране полиције у Минеаполису, у америчкој савезној држави Минесоти.

Активисти наводе да ти споменици глорификују срамне делове британске историје. Они су 2020. године срушили статуу политичара и трговца робљем Едварда Колстона у Бристолу, а током истих протеста оштећен је и споменик некадашњег премијера Винстона Черчила у Лондону.

Напади на споменике наишли су на оштре критике појединих британских званичника. Тадашњи министар за локалну самоуправу Роберт Џенрик активисте је 2021. године назвао "лајућом гомилом" која покушава да "измени или цензурише прошлост".

image