Свет

Сваком црнцу по пет милиона долара одштете: Сан Франциско исмејан након неозбиљног предлога

Након увођења посебне "плате" за трансродне грађане, Сан Франциско је "без математичке рачунице" предложио да се суграђанима црнцима плате вртоглаво високе репарације - услов је да су "званично црнци барем 10 година"
Сваком црнцу по пет милиона долара одштете: Сан Франциско исмејан након неозбиљног предлогаwww.globallookpress.com © Terry Schmitt - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Сваки црнaц би требало да добије пет милиона долара одштете како бисмо му надокнадили деценијску неправду, поручио је Комитет за репарације Сан Франциска у предлогу који су многи критиковали.  

Комитет од 15 чланова који је поставила влада такође захтева да се црнцима из домаћинстава са нижим приходима наредних 250 година исплаћује увећана плата која би била на нивоу просечне.  

Након објављивања предлога, међутим, испоставило се да је комисија само одокативно одмерила наведене суме и није развила математичку рачуницу којом би могла да поткрепи предложене бројке.

Многи амерички политичари критиковали су предлог описујући га као "неозбиљан", а чак су и присталице акције навеле да предлагање произвољног износа од 5 милиона долара "подрива кредибилитет" акције.

"Није постојала математичка рачуница", рекао је за "Вашингтон пост" Ерик Мекдонел, председник комитета за репарације и директор консултантске фирме "Пикок партнершипс" са седиштем у Сан Франциску.

Председник Републиканске партије Сан Франциска Џон Денис рекао је да је отворен за разговор о томе да ли црнци у том граду треба да добију репарације, али да предлог није био озбиљан.

"Овде је у питању гомила истомишљеника која је ушла у просторију и смислила број. Приметићете да у извештају није било рачунице нити анализа. Ово је била прилика за озбиљан посао који су они упрскали", оценио је он.

Морате бити црнац најмање 10 година

Панел је такође смислио да пет милиона долара могу да добију само старији од 18 година који се најмање 10 година у јавним документима идентификују као црнци.

Како САД настоје да надоместе трајне економске ефекте ропства, расизма и расистичке политике, основан је низ комитета за репарације како би се поправио економски јаз између белаца и црнаца, преноси британски "Телеграф".

Јавност и корисници друштвених мрежа указали су на додатне проблеме у вези са предлогом. 

Многи су се запитали зашто би становници Сан Франциска плаћали репарације због ропства кад га тамо није било, те зашто Калифорнија не плаћа одштету потомцима домородачких народа који су у том делу континента били убијани и експлоатисани. 

Сан Франциско је претходно објавио да ће "трансродне, небинарне, родно неконформистичке и интерсексуалне људи" од града месечно добијати по 1.200 долара. 

"Та политика је глупа јер ће подстаћи сиромашне да се идентификују као трансродне особе како би добили 1.200 долара. Јер, не постоји медицински тест или визуелни идентификатор да се зна ко је трансродан", рекао је Грег Бурт из организације "Калифорнијски породични савет".

image