Свет

Студија норвешког универзитета: Како бела боја промовише расизам

Норвешка играла водећу улогу на глобалном нивоу у успостављању беле боје као супериорне
Студија норвешког универзитета: Како бела боја промовише расизамwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Норвешки Универзитет у Бергену урадио је студију о улози беле боје у ширењу расизма широм планете.

Универзитет је добио владин грант од 1,2 милиона долара за истраживачки пројекат "Како је Норвешка учинила свет бељим" ("Норвајт") који се бавио тиме "како је бела боја допринела белој супремацији широм света".

Пројекат проучава бели пигмент титанијум-диоксид не би ли показао "да је Норвешка играла водећу улогу на глобалном нивоу у успостављању беле као супериорне боје".

Гледајући кроз "историјску, естетску и критичку призму", "Норвајт" је покушао да повеже теме белине, технолошких иновација и масовне експлоатације природних ресурса у једној студији случаја.

Под палицом историчарке архитектуре Ингрид Халанд, у пројекту се предлаже и да се истражи како је поменути бели пигмент "повезан с расистичким ставовима", што се надовезује на њену ранију тезу да је титанијумско бело "створило услове за појаву ставова према боји за које би се могло рећи да су друштвено токсични".

Белина се обично "схвата као културна и визуелна привилегија", али "Норвајт" нуди "изразито другачије бојно поље за политику белине у уметности и архитектури", тврди се у универзитетском пројекту.

"Норвајт" су финансирали Истраживачки савет Норвешке, те компаније "Титанија А/С" и "Кронос титан", које ископавају титанијум и производе бели пигмент титанијум-диоксид.

image
VV inauguration
banner