Свет

Помпео напао Кину: Шире се на Арктику и удружују са Русијом против САД

Мајк Помпео каже да је арктичка област кључна за националну безбедност САД
Помпео напао Кину: Шире се на Арктику и удружују са Русијом против САД© Foto House Select Committee via AP

Кинески владајући режим настоји да се прошири на Арктик како би искористио природне ресурсе, трговинске путеве и стекао војну предност над Сједињеним Америчким Државама, изјавио је бивши државни секретар Мајк Помпео.

"Си Ђинпинг је јасно ставио до знања да жели да влада заувек и да његова владавина треба да буде изнад свега. Мислим да би то требало озбиљно да схватимо. Комунистичка партија Кине (КПК) има дубоке, стратешке војне намере на Арктику", рекао је Помпео у интервјуу за Хадсон институт, конзервативни тинк тенк чији је сарадник.

Према његовим речима, напори КПК да продре у арктички регион трају неколико година, али су достигли врхунац 2017. када су покушали да купе поморску базу на Гренланду.

Помпео каже да је ова област кључна за одбрану и националну безбедност САД, не само због ресурса који се тамо налазе, већ и зато што би балистичке ракете које Кина или Русија лансирају у правцу САД морале туда да прођу.

"Свака кинеска интерконтинентална балистичка ракета мора да лети кроз арктички регион да би погодила своје циљеве у САД и Канади. Наша противракетна одбрана распоређена је првенствено на Арктику, Гренланду и Аљасци".

Истиче да би да би осам земаља Арктичког савета требало да забране војно присуство Арктику неарктичким земљама.

"Комунистичкој партији Кине недостаје легитимно право на суверенитет у региону и никада не би требало да јој се дозволи да постане део било које организације, укључујући Арктички савет.

Помпео тврди да, иако је КПК Кину назвао блиско-арктичком државом, тај назив нема законско овлашћење и није признато ван Кине. Такође наводи да су КПК и Москва блиско повезани и да Америка очекује кинеско-руску сарадњу у региону како би "поткопали Запад, првенствено САД".

Помпео је напоменуо да је недавна одлука Финске и Шведске да се пријаве за чланство у НАТО добра и да се нада да ће њихов пријем у алијансу повећати безбедносну сарадњу на Арктику.

image