Свет

ФБИ: Број злочина из мржње у САД повећан за 11,6 одсто

Званичници су саопштили да су међу пет највећих категорија злочина мотивисаних мржњом, насиље према црнцима, белцима, Јеврејима, геј-мушкарцима и азијатима
ФБИ: Број злочина из мржње у САД повећан за 11,6 одстоGetty © Spencer Platt / Staff

У Сједињеним Америчким Државама број злочина из мржње је повећан за 11,6 одсто у 2021. у односу на 2020. годину, а најчешће су подстакнути расним и етничким предрасудама, саопштио је данас ФБИ прецизирајући да је број пријављених таквих злочина повећан на 9.065 у 2021. са 8.120 у 2020. години.

Према подацима, у 2021. години 64,5 одсто жртава је било је мета због расних предрасуда, етничке припадности, или порекла, док је 15,9 одсто жртава било нападнуто због сексуалне оријентације, а 14,1 одсто због верских предрасуда.

Државни тужилац Мерик Гарланд је процесуирање злочина из мржње поставио као главни приоритет Министарства правде, а у 2021. години проширено је  финансирање и други ресурси на државе и општине, како би се ефикасније пратили и истраживали ови злочини.

"Злочини из мржње и пустош коју они изазивају у заједницама непожељни су у овој земљи. Министарство правде ће искористити сваки ресурс који нам стоји на располагању за борбу против насиља мотивисаног предрасудама у свим облицима", рекла је стручни сарадник државног тужиоца Ванита Гупта.

Откако је прешао на нови систем прикупљања података, ФБИ је први пут у могућности да са сигурношћу извештава о националним трендовима кад је реч о злочинима из мржње.

Јединствени подаци о криминалу објављени у октобру 2022. садржали су недостатке, будући да је само 52 одсто америчких агенција за спровођење закона известило о информацијама за 2021. годину.

За свој додатни извештај, званичници ФБИ су ретроактивно укључили податке о злочинима из неких од највећих градова, као што су Њујорк и Лос Анђелес, који још нису прешли на нови формат извештавања, у којем се упоређују трендове између 2020. и 2021 године.

Званичници су саопштили да је извештај показао да су међу пет највећих категорија злочина мотивисаних мржњом, насиље према црнцима, белцима, Јеврејима, геј-мушкарцима и Азијцима.

image