Свет

”Волстрит џорнал”: Немачка криви Русију за саботажу Северног тока иако нема доказе

Након што су утврдиле да су оштећења проузрокована саботажом, немачке власти настављају истрагу под претпоставком да је Русија крива иако докази то не потврђују
”Волстрит џорнал”: Немачка криви Русију за саботажу Северног тока иако нема доказе© Foto Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, File

Немачки истражитељи тврде да је серија детонација која је проузроковала оштећења на гасоводу Северни ток највероватније продукт саботаже.

Иако до сада нису успели да утврде чијих је саботажа руку дело, Немачки званичници настављају истрагу под претпоставком да је Русија одговорна, преноси ”Волстрит џорнал”.

Неки немачки званичници тврде да оштећења нису могла да буду проузрокована војним подморницама, тврдећи да НАТО подморнице често извиђају овај регион. Једна теорија наводно подразумева да су детонације постигнуте експлозивима који су спуштени са брода и накнадно детонирани, тврде немачки званичници.

Интерес државе (још једном) битнији од истине? 

Вести о неоснованим сумњама немачких званичника да Русија стоји иза саботаже долазе свега неколико дана након што су народна посланица и чланица немачке Левице Сара Вагенкнехт и лист ”Берлинер цајтунг” закључили да немачка влада прикрива информације о саботажи Северног тока.

На упит Вагенкнехтове о информацијама које има о оштећењима на овом гасоводу, немачко Министарство спољних послова одговорило је:

"Тајновитост ових информација захтева заштиту на такав начин да је општи интерес изнад парламентарног право на информацију. Права народних посланика да постављају питања морају, по изузетку, заузети друго место у односу на владин интерес."

У писму народној посланици које је накнадно објавио ”Берлинер цајтунг” ово министарство додаје да би одговор "такође подразумевао одавање информација које значајно утичу на добростање државе." Стога, пружање информације "не долази у обзир" ни у поверљивом облику, "јер ни најмањи ризик од откривања ових информација није прихатљив."  

Народна посланица оштро је критиковала немачку владу због тајновитости:

"Влада нам говори да зна нешто, али због ’добростања државе’ не може открити информације ни народним посланицима у безбедносној агенцији Савезног већа."

Немачка говори оно што Шведска жели

Попут Немачке, и Шведска је донела закључак да су оштећења на Северном току проузрокована саботажом, али није именовала ни једну страну као починиоца.

Немачка, Шведска и Данска претходно су одустале од заједничке истраге узрока оштећења на Северном току, док је шведска премијерка Магдалена Андерсон објавила прошле недеље да Стокхолм неће делити резултате својих истрага на Северном току са Москвом.

Руско министарство спољних послова је позвало прошлог четвртка амбасадоре Немачке, Данске и Шведске на разговор због континуираног одбијања ових земаља да поделе налазе истрага Москвом, додајући да неће признати резултате текућих истраживања пукотина на Северном току 1 и 2 уколико руски експерти не буду учествовали у њима. 

Уколико руски позиви на сарадњу наставе да буду игнорисани, Москва ће сматрати да ове три земље "имају нешто да сакрију, односно да штите починиоце ових терористичких напада," додаје руско Министарство спољних послова.

Председник Русије Владимир Путин претходно је тврдио да "сви знамо коме највише одговара овај злочин."

Оштећења на Северном току 1 и 2 у близини данског острва Борнхолм настала су након серије експлозија које су се догодиле 26. септембра.

Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да она представљају "невероватну шансу" за Европу да се "једном за свагда ослободи зависности од руске енергије."

image