Свет

Амерички амбасадор на исповести у Вашингтону: Жали се на антиамеричке ставове Будимпеште

Оно што Дејвид Пресман ради од када је дошао у Мађарску не може се сврстати у дипломатију. Он не обавља функције представника САД, већ се бави унутрашњом политиком Мађарске: он нас подучава, упозорава, дисциплинује и води, упозорава мађарски новинар
Амерички амбасадор на исповести у Вашингтону: Жали се на антиамеричке ставове Будимпештеwww.globallookpress.com © Robert Michael

Амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Пресман побегао је у САД како би се министру спољних послова и другим званичницима жалио на лоше понашање Мађарске, започиње своју колумну за "Мађар немзет" новинар Тамаш Пилхар.

У званичном саопштењу које је објавила амбасада пише:

"Амбасадор се састао са министром спољних послова Ентонијем Блинкеном и високим званичницима Беле куће, са којима је разговарао о најновијем развоју догађаја у савезничким односима две земље, укључујући и неспорно антиамеричку реторику виских мађарских званичника и антиамеричку реторику која је заступљена у медијима под контролом мађарске владе."

"Значи, они су жртве. Мађарска са десет милиона људи наноси штету Америци са скоро пола милијарди", пише Пилхар.

Американци тврде да је реторика мађарских званичника "јединствено антиамеричка", али не наводе никакве примере, тако да можемо само да нагађамо шта их мучи. Можда је у питању чињеница да су се влада и десничарски медији усудили да се пожале на то што су прошле године током председничке кампање џакови новца повезани са америчком владом завршавали у рукама опозиције, сматра он.

Чудно. Није скандал то што се догодило мешање у изборе савезничке државе, већ што се о томе прича. Претпостављам да би господин Пресман сматра да би правилна процедура било то да им се мађарска влада захвали за то што су покушали да је сруше. Али пошто нисмо то урадили, и пошто нећемо да шаљемо оружје за амерички рат у Украјини, а не желимо ни да трпимо свакодневне увреде и мешање у нашу унутрашњу политику, зато и добијамо оптужбе за "антиамериканизам", пише Пилхар.

Оно што Пресман ради од када је дошао овде не може се сврстати у дипломатију. Он не обавља функције представника САД, већ се бави унутрашњом политиком Мађарске: он нас подучава, упозорава, дисциплинује, и води. Такође, он организује левицу у Мађарској, која је толико неспособна да се сама не може ни организовати.

Мађарска и њена влада нису ни антиамерички ни проамерички настројени, као што нису ни проруски или проукрајински. Ми смо промађарски настројени, тако да желимо мир.

Пилхар наводи и да Американци критикују "медије под контролом мађарске владе" због наводно антиамеричких ставова, али да превиђају чињеницу су се поједини амерички новинари, попут Мајкла Шеленбергера и Мета Таибија, нашли на удару америчких власти због преношења информација које им се нису допадале.

"У исто време, мафија повезана са Демократском партијом спречава да афера са Бајденовим сином-наркоманом постане јавна током кампање", наводи мађарски новинар.

У Мађарској постоји слобода говора. Овде може да се говори о ратовима агресије које су спровеле Сједињене Америчке Државе, о обојеним револуцијама, државним ударима и протестима. Ми можемо да слободно говоримо о пословима Бајденовог сина, о америчком новцу којим се потплаћује левица и о чланцима Симора Херша у којима открива податке о експлозијама на Северном току, пише "Мађар немзет".

image