Свет

Асад: Запад покренуо трећи светски рат рукама Зеленског (ВИДЕО)

Сматрамо да ако Русија има жељу да прошири базе или повећа њихов број, онда је то техничко или логистичко питање. Ако постоји таква жеља, онда сматрамо да је проширење руског присуства у Сирији добро, каже сиријски председник
Асад: Запад покренуо трећи светски рат рукама Зеленског (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Mikhael Klimentyev/ZUMAPRESS.com

Председник Сирије Башар ел Асад изјавио је да је Запад започео трећи светски рат, рукама нациста у Украјини, предвођених Владимиром Зеленским и терориста у Сирији.

"Верујем да је трећи светски рат у току, али другачијег облика. Мислим да су претходни светски ратови били традиционални. Војске неколико држава деловале су против неколико других. Ова тренутна ситуација је настала због модерног наоружања, посебно нуклеарног. Постоји одвраћање од традиционалног ратовања, тако да се ратови крећу ка прокси ратовима", рекао је Асад у интервјуу за "РИА Новости".

Он је нагласио да украјински председник тренутно води рат у име Запада са својом војском нациста, а да се иста ствар догађа у Сирији и у другим регионима, где терористи делују у име Запада.

Подршка проширењу руских војних база у Сирији

Сиријски председник назвао је добром идејом проширење руског војног присуства у тој земљи.

"Сматрамо да ако Русија има жељу да прошири базе или повећа њихов број, онда је то техничко или логистичко питање. Ако постоји таква жеља, онда сматрамо да је проширење руског присуства у Сирији добро", додао је он.

Према речима председника, дан раније су руска и сиријска страна на нивоу министара одбране разговарале о питањима војне сарадње, али тема о базама није посебно покренута.

"Обично не објављујемо каква ће се сарадња одвијати између нас и Русије. Зато што је ово војно питање, које увек има неку врсту тајности. То је природно", рекао је сиријски лидер.

Он је изразио уверење да војно присуство Русије не треба да буде привремено и да се ограничи само на борбу против тероризма.

"Говоримо о међународној равнотежи, а присуство Русије у Сирији је важно у смислу равнотеже снага у свету као земљи која се налази на Медитерану", нагласио је он.

У августу 2015. Москва и Дамаск су потписали споразум о неодређеном размештању ваздушне групе Оружаних снага Русије у Сирији. Распоређен је на аеродрому Хмејмим (провинција Латакија), који се, заједно са својом инфраструктуром и потребном територијом, по договору страна, Русија бесплатно користи.

Поред тога, 2017. Москва и Дамаск су се договорили да у Тартусу на 49 година распореде логистички центар руске морнарице. Предвиђено је да у луци истовремено може бити 11 руских ратних бродова, укључујући и нуклеарне.

Уговор се може аутоматски продужити на период од 25 година.

Русија и Сирија планирају 40 инвестиционих пројеката

Асад је навео да Русија и Сирија планирају 40 инвестиционих пројеката у области енергетике, индустрије, транспорта и стамбене изградње.

"Овога пута састанак заједничке руско-сиријске комисије био је другачији. Усредсредили су се на питања, посебно на инвестиционе пројекте, као и на споразум који ће бити потписан. Реч је о 40 конкретних инвестиционих пројеката у областима енергетике, електричне енергије, нафте, транспорта, становања, области повезаних са индустријом и многим другим областима, али са добро дефинисаним пројектима", објаснио је он.

Према његовим речима, претходни састанци нису били толико продуктивни. Осим тога, нови пројекти предвиђају механизме контроле, нагласио је сиријски лидер.

"Ово је нова етапа у односима. Делегација која је отишла у Русију је била велика, јер рад на овом споразуму није трајао месецима, већ годинама", додао је.

Стварање коалиције која би се супротставила америчкој хегемонији

Сиријски лидер позвао је на стварање коалиције земаља, која је неопходна да би се супротставила хегемонији САД у свету, а да Русија и Кина имају посебну одговорност у том погледу.

"Не можемо рећи да постоји било која држава која ће зауставити америчку агресију која траје најмање три деценије од распада СССР-а, или још више од Корејског рата. Међутим, постоје различите методе. Ако је реч о политичком деловању, онда је потребна коалиција једног броја земаља", навео је Асад.

Према његовим речима, постоји низ земаља које могу да допринесу стварању мултиполарног света.

"Русија и Кина имају значајну одговорност у том погледу. Ту су и земље БРИКС-а, има и других земаља које су почеле да се удаљавају од Сједињених Држава и губе веру у Вашингтон, осећајући да су САД претња стабилности света", рекао је сиријски председник.

Сирија се не плаши кријумчарења оружја из Украјине, јер Запад већ наоружава милитанте

Запад толико активно наоружава милитанте у Сирији да кријумчарење и препродаја западног оружја из Украјине неће играти велику улогу у том контексту, рекао је сиријски председник.

"Не бринемо се из једноставног разлога, јер оружје које ће овим терористичким групама стићи директно са Запада је много више од оног које ће процурити из Украјине", упозорио је он.

Он је додао да ако до таквог "цурења" оружја из Украјине ипак дође, онда ће то бити само мали део наоружања које су САД испоручиле терористичким групама у Сирији.

"На пример, Француска је терористима послала најновије противтенковске ракетне системе. Наравно, по америчком наређењу. Сједињене Државе су им обезбедиле модерне и напредне ракете ПВО. Терористи имају све сателите. Шта значи да процуре мале залихе наоружања? Ништа. Имају све, они су алтернативна војска америчка регуларна војска и друге државе чланице НАТО-а. То је истина", рекао је он.

После победе Русије у Специјалној операцији свет ће бити безбеднији

Асад је додао да народ Сирије подржава Русију у спровођењу Специјалне војне операције у Украјини и да ће после њене победе, свет постати безбеднији и мирнији.

"Сиријски народ подржава Русију са великим ентузијазмом из више разлога. С једне стране, то је солидарност, пошто је Руска Федерација подржала Сиријце у борби против тероризма, с друге стране, постоји глобалнији поглед на овај рат. Управо тај рат ће почети да мења глобалну равнотежу, будући да је део страдања Сирије, Ирака и многих других земаља узрокован униполарним светом", објаснио је.

Према његовим речима, већина Сиријаца жели победу Русије у Специјалној војној операцији.

"Када Руска Федерација победи у овом рату, као што већина Сиријаца жели, нови свет ће сигурно настати, али сигурнији и мирнији. Ово је права перцепција Сиријаца на овај рат", поручио је Асад.

image