Свет

Италијански медијски трилер: Чија глава Медведеву вреди 15 милиона?

У приче да су Руси отворили сезону лова на њега, не верује ни сам италијански министар Гвидо Крозето
Италијански медијски трилер: Чија глава Медведеву вреди 15 милиона?Getty © Takashi Aoyama

Глава италијанског министра одбране Гвида Крозета на први поглед не разликује се много од глава других функционера широм света. Ни оно што из те главе излази није нешто посебно, ако изузмемо то што је раније изјављивао да ће трећи светски рат почети ако руски тенкови стигну до Кијева, или да Русима треба показати шта је то Запад, или овај последњи, само њему објашњив "еурека" моменат у коме му је пало на памет да за прилив миграната из Африке окриви руску групу "Вагнер".

Али, ако је веровати италијанским медијима, та по свему просечна глава вреди читавих 15 милиона долара. Толико је, како су се расписале италијанске новине, заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, обећао "Вагнеровацима" ако овог политичара убију.

"Упозорење, које су објавиле италијанске обавештајне службе, стигло је до највиших нивоа власти, а пренео је лист 'Фољо'. Изгледа да иза претњи италијанском министру стоји бивши председник Русије Медведев", пише "Есађеро".

Италијанска обавештајна служба наводно је пре десет дана примила вест да је глава министра Крозета уцењена, али је вест, како наводи овај медиј, објављена тек ове недеље.

Отприлике у исто време када се Медведев присетио да у Италији постоји неки Гвидо.

Јер, министар који се у Европи рашчуо само обећавајући бескомпромисну подршку Украјини, није до сада имао неке изјаве којима би завредео пажњу заменика председавајућег Савета безбедности Русије. Додуше, сем онда када га је Медведев назвао "ретком будалом" јер је рекао да је наоружавање Украјине начин да се спречи трећи светски рат.

Али, након изјаве о мигрантима добио је "пет минута славе".

Шеф Вагнера Јевгениј Пригожин поручио му је, између осталог, да је "мудак" што бисмо, ако употребимо еуфемизме, на српски језик могли да преведемо као "човек са брзим дигестивним трактом" - да не кажемо "се**ња".

"Крозето би требало да се бави сопственим проблемима, које вероватно није успео да реши. Не знамо шта се дешава са миграционом кризом, не бавимо се њоме. Имамо много сопствених проблема о којима водимо рачуна", додао је Пригожин.

Италијански медији, међутим, све ово доживљавају далеко озбиљније и већ смишљају како би тај имагинарни "атентат" могао да се организује.

"Русија има низ истакнутих западних политичких личности према којима нема много симпатија. Међу њима је Крозето. Према подацима италијанског обавештајног сектора, постоји добро дефинисан ланац преноса налога који би могао да води од Москве до Рима. Вагнер има најмање две ћелије у Европи: једну на Балкану , која се креће између Србије и Албаније, а другу на Балтику, са седиштем у Естонији. Неколико десетина војника, од којих би се могла одвојити патрола да изводи циљана дејстава у Италији", исконструисали су медији у тој земљи.

Руси се, међутим, на све ово нису оглашавали. Шта ће. Ћуте, јер су "раскринкани". Само се са новокомпонованим италијанским трилером исмевају на својим "Телеграм" каналима.

Што је најинтересантније, чини се да је цела ова прича смешна и самом Гвиду. Јер ни он у њу не верује.

"Не осећам се угроженим и сигуран сам да нема награде за моју главу или било чега другог. Да је било било каквих реалних ризика или претњи које су овако озбиљне, сигурно бих био обавештен. То се никада није догодило", написао је он на Твитеру додајући да његов сукоб са Русима никада неће ићи даље од "еклатантних увреда".

Јасно је и самом Крозету да подмукла убиства и атентати нису руски, већ западни стил. Нису Руси били ти који су покушали да, на пример, на спавању убију председника СР Југославије Слободана Милошевића, бомбардујући његову резиденцију у четири ујутру, нити су Руси били ти који су експлозивом разнели аутомобил Дарије Дугине. 

Исто тако, пре свега неколико дана спречен је атентат на председника Придњестровља Вадима Красносељског, а починиоци опет нису били Руси- његово убиство наручено је по налогу Службе безбедности Украјине. Оружане снаге Украјине извршиле су недавно атентат и на шефа места Љубимовка у Херсонској области Андреја Штепе и нажалост - успеле.

И док су украјинске власти (које Крозето тако бескомпромисно подржава) отворено признале да су планирале да убију заменика руског министра одбране Валерија Герасимова, Зеленски је у међувремену, несметано шетао по Херсону, знајући да је само на пушкомет од руских трупа.

image